Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý ukrajinský boršč

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

22. 5. 2010 10:51

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 281 kJ / 1 262 kcal
Bílkoviny129,50 g
Tuky24,30 g
Vláknina45,60 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 508 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy108,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sikulka7

10. 10. 2020 04:53

hospodyne: Souhlasím s vámi, že naše babičky neměly tolik možností jako dnešní moderní vaření. Vařily skvělá jídla podle starých, zaběhaných postupů a dodnes na ně s láskou vzpomínáme. Nebráním se novým receptům, celý život se člověk učí. Vadí mi ale, když někdo používá staré původní názvy jídel, vylepšuje si je podle svého a všude nacpe masox. Vždyť ta jídla může nazvat jinak. Některá jsou velmi chutná, ale s původní recepturou nemají nic společného. A ty placky, jak píšete - škvarkové, nebo bramborové- joj to byla dobrota ! Nebo škubánky s mákem, buchty s tvarohem....taky hodně pamatuju. Děkuju za váš komentář. Vařím hodně podle babičky - byla skvělá kuchařka - a škvarkové placky peču často. Miluje je nejen moje rodina, ale i široká obec kamarádů. Dnes už mám na vaření dost času, tak si někdy s láskou pohraju.;-)

hospodyne

9. 10. 2020 13:48

sikulka7: máte úplnou pravdu. Na sezónní polní práce k nám jezdí parta žen z Ukrajiny a bydlí v části domu rekonstruované pro tyto účely. Převážně si i vaří samy. K dispozici mají úplně stejné potraviny z domácích zdrojů a přesto každé jídlo chutná jinak. Ochutnala jsem už mnoho jejich jídel a proto se musím smát těm " zaručeně pravým receptům " i v obecné rovině našich českých jídel. Všechno prochází vývojem, naše babičky neměly možnosti, jaké jsou dnes. Ne, že by jejich jídla nebyla chutná, ale přiznejme si, rozhodně toho bylo méně a náročnější jídla se vařila spíš k sváteční příležitosti. A když jsme vylétaní přiběhli domů, i obyčejná placka omaštěná jen sádlem byla v tu chvíli božská mana. A k napití jen voda,domácí sirupy celý rok nevydržely. Protože bonbony a čokoláda se nikde nepovalovaly jako dnes.

casino casino

9. 10. 2020 13:09

"Pravý ukrajinský boršč"
sikulka7:
No, možná by stačilo 1. slovo v názvu rcp zaměnit za slůvko "autentický" :-K
...za které už se schová ledasco, že :-D

sikulka7

9. 10. 2020 12:47

Kdysi dávno mě učil vařit boršč kamarád, který vyrostl na Ukrajině. Říkal mi, že každá kuchařka vaří podle svého receptu a ne vesnice od vesnice, ale v každé chalupě se vaří jinak. Proto neexistuje žádný univerzální "pravý" recept na ukrajinský, nebo ruský boršč. Jedno mají ale všechny recepty společné - vaří se z čerstvých surovin, rozhodně tam nepatří nic sterilovaného, ani řepa. Za svůj život jsem jedla různé boršče vařené ukrajinci , každý byl jiný a ne všechny mi chutnali. Některé byly i bez řepy. My jsme zvyklí na "český" ukrajinský boršč a ten nám chutná . Dokonce mě jednou pozvala kamarádka ruska z Uzbekistánu na boršč. Moc jsme se těšili a byla to polévka, ve které plavaly pouze kousky kuřecích křídel a nakrájené hlávkové zelí a tvrdila, že takto se to vaří v Uzbekistánu. Moc jsme si nepochutnali.

sikulka7

9. 10. 2020 12:28

Drobek: Brambory s kyselým zelím vařím běžně - dám vařit brambory a když jsou téměř měkké, přidám zelí. Brambory už potom nezesklovatí-neztvrdnou. Mám to vyzkoušené a léty prověřené. Dobrou chuť.

spagetka spagetka

15. 10. 2014 11:18

konfetka: Koukám, že jste si dnes zasedla na všechny boršče:-D:-D:-D a vaše komentáře jsou velmi "inspirující":no:. Co takhle ukázat, jak vypadá ten správný boršč?

konfetka konfetka

15. 10. 2014 11:16

pravy borsc a zmrazena zelenina pod svickovou. ten kdo to psal ma iQ na bodu mrazu.

petronela

26. 6. 2013 15:57

Každý nazývá svůj recept jako "pravý ukrajinský boršč" receptů na bošč je spousty, jde spíše o oblast, ve kterém se vaří.Nicméně opravdu do pravého boršče se nedává kuřecí maso a zmražená zelenina..:-S

Lubka

2. 3. 2012 11:07

Anna: TO MAS PRAVDU DO PRAVEHO UKR.BORščU NEJDE URCITE MRAZENA ZELENINA,ANI KURACIE MESO,MAM DOMA UKRAJINCA A MYSLIM ZE KEBY SOM MU NAZVALA TOKETO COSI JEHO OBLUBENOU POCHUTKOU TAK ZA MNOU ZAVRE DVERE

Anna

2. 12. 2011 21:29

proboha,nejmenujte tohle pravym ukrajinskym borscem :no::no::no:

Uranos144

3. 6. 2011 08:34

Tohle ani zdaleka není pravý ukrajinský boršč! :no:

lekotty

27. 9. 2010 13:39

:yes:Výborný.Jen řepu jsem vaříla odděleně celou a nastrouhala jsem ji a přidala až na konec,:-p:-Kwww.toprecepty.cz.

savlinka savlinka

25. 9. 2010 16:33

mńam jak ho mám moc ráda a tento vypadá báječně:yes::yes::yes:

Veroly

9. 8. 2010 13:59

Protože recept je podobný (vývar pouze z hovězího masa a není tam mražená zelenina), dovolila jsem si přidat svoji fotku. Snad to tedy nevadí :-) Samozřejmě přidávám i bod :yes:

Oksika

4. 6. 2010 13:41

:no:Jsem ukrainka,moc česky neumim.Pravý ukrainský boršč se děla jenom s vepřového!A červena řepa se musí orestovat na oleji s cibulkou,a až potom šups do hrncu.:-p

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: ukrajinský boršč ukrajinský boršč recept boršč s kysaným zelím pravý ruský boršč-recept výborný boršč boršč recept video boršč video boršč bořšt original boršč zeleninový boršč s kysaným zelím boršč recept ukrajinské recepty medovník originál recept boršč video recept boršč se zelím video recept boršč recept na ukrajinsky boršč bosc recept borsc original

Suroviny: řepa červená, zelí bílé, brambory, směs zeleninová pod svíčkovou, plecko vepřové, stehno kuřecí, sůl, smetana zakysaná

TopRecepty.cz

Pravý ukrajinský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3y1p