Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let
5. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Určitě jste ty obrázky viděli - na staré malované vánoční pohlednici stojí mladý pár, ona má na sobě elegantní kabát, na krku jí visí štucel a v ruce drží kornout pečených kaštanů, které jí její milý právě koupil u stánku, co je vidět v pozadí. Kolem běží děti se sáňkami… Takhle nějak si můžeme představovat romantiku dob, které už nepamatují ani naši rodiče. Pečené kaštany v minulosti k adventu neodmyslitelně patřily.
Kaštany pro zahřátí i pro chuť
Už od 18. století se i v českých zemích pěstovaly kaštanovníky jedlé, které na rozdíl od jírovců dávají plody, jež si už naši předkové s radostí vychutnali. Navíc už v minulosti šlo o plodinu levnou, kterou bylo možné si i nasbírat. Proto se jejich příprava poměrně snadno rozšířila a pečené kaštany si získaly srdce našich prababiček i pradědečků od jejich dětských let. Tato pochoutka, která se k nám v posledních letech vrátila, patří hlavně k adventu. V dobách, kdy lidé trávili více času venku, nenakupovali v supermarketech, ale na trzích a advent prožívali tak, jak my bychom si jen přáli. Kupovali v zimě horké pečené nebo pražené kaštany jak pro zahřátí, tak i pro potěšení z jejich chuti.
Mohlo by vás zajímat
I když v našich krajích rostly kaštanovníky jedlé už v dávné minulosti. Není přesně známo, kdy do našich končin dorazily první kaštanovníky, ale jedna teorie mluví už o starých Římanech. Jiná zase přisuzuje tureckým výpadníkům, že stromy s jedlými plody rozšířili v oblasti dnešní Moravy. První písemné zmínky o jejich aktivním pěstování v Česku se ojevují až kolem poloviny 19. století. Nicméně, jednu z nejznámějších kaštanek, tedy sadů, kde je vysázen právě tento strom, najdeme v Nasavrkách a její stáří dosahuje bezmála 250 let. Kaštany tu totiž pěstují už od roku 1776. Největší strom v ní má obvod kmene celých 534 cm a jmenuje se příznačně Knížák. Duchovním otcem tohoto přírodního díla byl tehdejší majitel temního panství Jan Adam Auersperg a místní jsou i dnes na tento svůj unikát tak hrdí, že si kaštan usadili dokonce do obecního znaku.
Mohlo by vás zajímat
Zdá se, že i naši předci dobře věděli, co jíst, aby se postarali o svoje tělo a dokonce i mysl. Jedlé kaštany totiž kromě vynikající chuti zásobují tělo i mnoha prospěšnými látkami. Můžeme jim děkovat za vitamín A, vitamíny skupiny B i za “céčko”, které nám dodávají. Postarají se ale také o posílení mozku, bojují proti zapomětlivosti, psychickým problémům nebo úzkostem a pomáhají ve správné činnosti jater. Proč se tedy neinspirovat v minulosti a neupéct si kaštany? Jde to velmi snadno i doma.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Švestky do českých zemí přinesl Karel IV. Kde ještě dnes najdeme jejich sušírny?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů