Noky podle paní Krausové: Jak na knedlíčky, které připomínají vajíčka karety obrovské?
25. 12. 2020 Vaření
V legendárních Pelíškách je z toho hysterická scéna jako blázen. Uvařila paní Krausová noky, nebo knedlíky? Ať už se příkláníte ke vzpurné Jindřišce, či naopak k cholerickému Krausovi, faktem je, že noky jsou oproti knedlíkům výrazně lehčí a na přípravu rychlejší přílohou, která se hodí k omáčce i k masu. Jak na ně? Zvládnete to levou zadní.
Noky? Knedliky!
Co praví odborná literatura? Že noky se na rozdíl od knedlíků vaří každý kousek oddělený zvlášť, a proto jsou mazlavé a malinko oslizlé po celém svém povrchu. Legendární scéna z již tradičně vánočního snímku Pelíšky patří do zlatého fondu českého filmového humoru. Napadlo vás ale někdy zjistit, jak ty "senzační maminčiny noky" vlastně uvařit?
Když se řekne noky, většina z nás si dnes asi vybaví hlavně italskou kuchyni. Malé kuličky připomínající vajíčka karety obrovské - mořské želvy! - jsou ale tradiční přílohou k masu i k omáčkám. Češi je tolik nevaří, protože jsou národem knedlíkářů. Výhodou noků je ale to, že oproti knedlíkům jsou nejen lehčí, stravitelnější a dietnější, především ale výrazně snadnější a rychlejší na přípravu. Jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Božské noky paní Krausové - recept
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů vařených moučných brambor (varný typ C)
- 130 gramů polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup: Nejprve je potřeba uvařit brambory, ze kterých vypracujeme těsto na noky. Pozor! Začátečníci by měli pracovat s uvařenými a vychladlými bramborami. Teplé brambory se musí zpracovávat rychleji, jinak by bylo potřeba přidat více mouky, což je zbytečné. Uvařené studené brambory tedy propasírujeme, nastrouháme, prolisujeme nebo rozmáčkáme vidličkou. Přidáme celé vejce, mouku a špetku soli, pokud se nám zdá, že jsme brambory málo osolili při jejich vaření. Zpracujeme do kompaktního těsta.
Mohlo by vás zajímat
Z něj pak na pomoučené ploše vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme malé kousky a ty rovnou házíme do vroucí vody. Noky lze rovněž rukama vyválet do tvaru kuliček. Pozor! Když Jindřiška Krausová v Pelíškách říká, že noky lze připravovat i v páře, má sice pravdu, ale napařovák na knedlíky není vhodný. Chce to spíš parní troubu, a tu má doma opravdu málokdo. Vsaďte na vodní lázeň a nemůžete šlápnout vedle. Noky vaříme od půl minuty do dvou minut, záleží to na velikosti. Stoprocentně hotové jsou ty, které vyplavou ode dna, nejlepší je ale jeden vytáhnout, rozkrojit a ochutnat. Je-li hotov, scedíme celou várku.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vaječný likér býval výsadou vyšší vrsty. Ludvík IX. ho odmítl, Washington jím hostil vzácné návštěvy
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 13 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Tipy na skvělé občerstvení na dětskou oslavu: Vyzkoušejte oblíbené chuťovky, které zaručí dokonalou dětskou párty