Ukradené palačinky k nám přišly z Uher. Uhádnete, jak získaly svůj název?
9. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Palačinky patří k naší kuchyni už po staletí. A není se čemu divit. Jsou poměrně jednoduché, jejich výroba nevyžaduje mnoho surovin, zvládneme je bez větších problémů a navíc jsou opravdu dobré. V minulosti lidé na jejich přípravu nepotřebovali ani drahé koření. Jak se ale do našich krajů vůbec tenhle recept dostal?
Palačinky jsou jistota
Co udělat rychlého třeba k večeři nebo i ke snídani a mít jistotu, že se děti dobře najedí? Sázkou na jistotu bývají palačinky, na které zná recept asi úplně každý. Mléko, mouka a vajíčko - hotovo. Ti pečlivější kuchaři přidají špetičku soli a všechnno dobře odváží a odměří. My ostatní ale už víme, kolik je přibližně potřeba mouky a také víme, jak by mělo být těsto husté, proto jej naředíme mlékem "tak akorát". Počet vajíček, který do palačinek přidáváme, je také ryze otázkou zvyku. Upřímně řečeno, funguje to i s jedním vajíčkem bez rozdílu množství palačinek, ale ideál to jistě není. Palačinky tedy dobře známe - ale odkud se tady vlastně vzaly?
Mohlo by vás zajímat
Ukradeno ve Francii
Jednou z teorií, která barvitě vypráví historii palačinek, je ta o krádeži nápadu ve Francii, kde se od pradávna připravovaly a připravují crêpes, ještě o něco tenčí placky než naše palačinky, ale těsto je v základu prakticky stejné. Francouzi svoje crêpes ale nemažou marmeládou jako my, nýbrž je doplňují polevou a často i alkoholem a také je nerolují, ale jen dvakrát překládají do tvaru trojúhelníku.
Podle zmiňovaného příběhu si do Uher přivezl nápad na výrobu palačinek kuchař Francisco Palaccini od francouzského dvora, kde byl na návštěvě spolu se svým pánem, hrabětem Esterházym. Aby ale tak docela neopisoval, rozhodl se tamní crêpes přece jen trochu pozměnit. Stačilo málo - trochu víc těsta, namazat marmeládou, a aby to bylo ještě o trochu jiné, tak srolovat do ruličky. Může být něco jednoduššího a zároveň geniálnějšího? Palačinky se brzy ujaly nejen v Uhrách, ale i v okolních zemích. Milujeme je my stejně jako třeba Rumuni.
Mohlo by vás zajímat
Proč právě "palačinky"?
Když si zopakujeme jméno kuchaře, který se o vznik a rozšíření palačinek zasloužil, mohlo by být zřejmé, proč plackám z mouky, mléka a vajíček říkáme právě tímto názvem. Mohlo by to být jednoduché - přivezl je přece Palaccini… Etymologové, tedy vědci, kteří se zabývají původem slov, mají ale jiné vysvětlení. Podle nich je prapůvod tohoto slova ukrytý v latinském výrazu placenta (nikoliv ale ve významu plodového lůžka, ale jako označní plochého koláče). Odtud můžeme pokračovat do rumunštiny, která si slovo placenta upravila na výraz plăcintă, a Maďaři pak rumunskou formu dovedli až do podoby palascinta. A odtud už byl jen opravdu krátký krok k palačince. Ke kterému vysvětlení se připojíte vy?
A na konec malá rada: Až budete smažit palačinky, šetřte olejem. Šéfkuchaři pánev jen potřou ideálně přepuštěným máslem, ale rozhodně by na ní neměla být vrstvička tuku. Palačinky budou mnohem chutnější.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Náhražka kávy, která nemá s kávou nic společného. Cikorka bývala nápojem chudých
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 8 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 8 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 9 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Jak je to ve skutečnosti s populární keto dietou? S přebytečnými kily pomůže, ale zdraví může uškodit
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso