Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!
29. 3. 2021 Životní styl
Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných látek, dokáže skvěle ovonět a dochutit různé pokrmy. Zároveň se z něj dá vyrobit výtečný kondicionér pro tmavé vlasy, ale také lahodné a zdravé víno.
Rozmarýn je zázrak
Ač původem ze Středomoří, rozmarýn lékařský patří k běžně používaným a pěstovaným bylinkám i v české kotlině. Krásná vůně podobná kadidlu, zvláštní chuť i zdraví prospěšné účinky z něj dělají opravdu cennou rostlinku. Semena rozmarýnu se do substrátu zasývají již v únoru, ale nebojte; rozmarýn už v květináči se dá také koupit. Pokud jej chcete doma pěstovat, nejlépe se mu bude dařit na zahrádce, s výsadbou ale počkejte, že bude stálé teplo, protože tato bylinka není zrovna mrazu odolná. Skvěle ovšem rozmarýn poroste i na balkóně, pokud bude mít dostatek slunce, tepla, písčitou zeminu a nebudete jej zbytečně přelévat.
Mohlo by vás zajímat
A proč rozmarýn zařadit do domácího bylinkového arsenálu? Tento malý keřík obsahuje především důležité silice jako verbenon, borneol či kafr, dále flavonoidy luteolin či diosmetin, hořčiny rosmanol a pikrosalvin, třísloviny a kyseliny ursulovou, rozmarýnovou a kávovou. Díky takovému spektru pomáhá podporovat funkci jater, působí proti nadýmání, pomáhá s nízkým tlakem a zlepšuje krevní oběh i prokrvování končetin. Pozor by si na něj však měly dát těhotné ženy v pokročilé fázi těhotenství, protože při vyšších dávkách může způsobit nežádoucí stahy dělohy.
Rozmarýn a jeho využití (nejen) v kuchyni
Rozmarýn je nedílnou součástí tzv. provensálského koření, které je vynikající k dochucování pečených jídel, ať už masa nebo třeba jen obyčejných bambor. Pokud se jím chcete léčit, vyrobte si rozmarýnový odvar, a to tak, že lžičku sušených lístků zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Odvar pijte buď ráno na lačno, anebo bezprostředně po jídle. Rozmarýn je možné přisypat do koupele, kde pomůže uvolnit svaly a rozpohybovat klouby. Pro dezinfekční účinky se hodí k inhalaci při nachlazení; k tomuto účelu si vyrobte rozmarýnový olej. Stačí vzít 5 až 6 větviček bylinky a naložit je asi na 3 týdny do kvalitního oleje. Ten pak přecedíte a nalijete do sterilizovaných tmavých lahví. Pro inhalaci pak pár kapek rozmarýnového oleje přidáte do lavoru s horkou vodou.
Mohlo by vás zajímat
Tmavovlásky ocení rozmarýnový odvar místo chemického kondicionéru. Bylinka totiž dokáže hnědé a černé vlasy oživit a zvýraznit jejich barvu. Tinktura z rozmarýnu použitá pro masáž vlasové pokožky zase pomůže kůži prokrvit a při dlouhodobém používání tak podporuje růst vlasů. Dále rozmarýn pomůže proti molům, jak radí kniha Naše a cizí koření Jiřiny Kaplické a Jana Kybala. Stačí do skříně zavěsit snítku této bylinky. Podle Herbáře léčivých bylin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dříve věřilo i tomu, že rozmarýn položený pod postel uměl ochránit před vším zlým.
Rozmarýnové víno vás sice nedostane do bláznivé párty nálady, zato ale pomůže ke zdravému trávení, zmírní nechutenství a především dobře poslouží těm, kdo trpí nízkým krevním tlakem. Jak jej vyrobit? Je k tomu třeba 4 až 5 čerstvých, nezdřevnatělých větviček rozmarýnu, ideálně čerstvě uříznutých z keříku, a k tomu cca 700 ml suchého červeného vína. Rozmarýn nahrubo nasekejte nebo nastříhejte, vložte do čisté nádoby, zalijte vínem, dobře uzavřete a nechte odpočívat 2 až 4 týdny. Občas protřepejte. Nakonec procedťe přes plátno a pijte denně dvakrát jednu deci, a to ráno a večer.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39