Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
18. 4. 2021 Vaření
Máte pocit, že byste do svého jídelníčku měli zařadit více zeleniny? Teď je ta správná chvíle! Trhy se otevřely a nabídka zeleniny se pomalu rozšiřuje. Jelikož jsou dny ale stále trochu chladnější, přijde vhod dobrá polévka plná vitamínů a vlákniny! Klasickou českou bramboračku všichni známe, zkuste si s námi pro tentokrát uvařit něco ze světové kuchyně.
Francouzská cibulačka
Co by byla Francie bez soupe à l'oignon, neboli vínem ochucené a krutony doplněné voňavé cibulové polévky, kterou ve své knize Umění francouzské kuchyně zmiňuje i slavná americká kuchařka a propagátorka francouzského způsobu vaření Julia Child. Ta radí cibuli velmi dlouho a pomalu smažit na másle a oleji a poté ji nechat vařit ve vývaru, aby získala výraznou a bohatou chuť. Příprava této polévky je sice snadná, ale časově náročná. Budete potřebovat dvě až dvě a půl hodiny. Do polévky kromě cibule a vývaru patří také sůl, cukr, suché bílé víno, koňak a na dokončení kolečka opečené francouzské bagety posypané nastrouhaným sýrem. Zkuste si francouzskou cibulovou polévku uvařit. Je příjemně sladko-slano-kyselá a díky vývaru má výraznou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Italská minestrone
Slovo minestra znamená v italštině polévka, minestrone můžeme tedy volně přeložit jako „velká polévka“. A skutečně nejde o nějakou ochucenou vodu, minestrone je totiž bohatá zeleninová polévka, která se obvykle doplňuje ještě fazolemi, těstovinami nebo rýží. Díky tomu je velice sytá a skvěle tak poslouží místo hlavního jídla. To je jedna dobrá zpráva. Tou druhou je, že neexistuje žádný pevně daný recept na minestrone. Obvykle se připravuje z té zeleniny, co máte doma zrovna po ruce.
Mohlo by vás zajímat
V Itálii to bývají rajčata, cibule, řapíkatý celer, mrkev, brambory, česnek, cuketa i pórek. A jak udělat rychlou minestru? Stačí, když na olivovém oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte nakrájená rajčata, nakrájený a dřevnatých částí zbavený řapíkatý celer, nakrájené oloupané brambory a malý rajský protlak. Celou směs pak můžete zalít vývarem nebo vodou, přidat fazole z konzervy a všechno dohromady provařit. Při servírování můžete polévku dozdobit bazalkou nebo bazalkovým pestem a posypat strouhaným parmazánem.
Mohlo by vás zajímat
Ruský boršč
Na suroviny i čas je tahle hustá polévka se zeleninou a masem nejnáročnější ze všech tří, ale má tak unikátní chuť, že si ji asi stejně zamilujete. Podle knihy The World of Russian Borsch je tato polévka původem z Ruska, ale jak zmiňuje publikace Culture and Customs of Russia, boršč patří mezi historická jídla i na Ukrajině. Základem je řepa. Bez té se žádný borčš neobejde. Dále do polévky patří vývar z masa a kostí a zelenina, mrkev, zelí a cibule. Polévka se dochucuje octem a cukrem tak, aby získala příjemně navinulou chuť. Podává se tradičně dozdobená koprem. Receptů na boršč je více, klasický ruský boršč kombinuje více druhů masa a hodně druhů zeleniny. Zkuste jej!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Francouzská cibulačka: Božský vyprošťovák, který se dostal z tržiště až na královský stůl
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 19 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 22 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 23 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Komentáře
28. 4. 2021 16:40