Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?
8. 5. 2021 Vaření
Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při přípravě nepotřebujete troubu. Vyzkoušejte klasické slavné nepečené kávové dezerty i méně známé variace.
Káva z šálku na talíř či do misky
Většina z nás si denně dopřává jeden až několik šálků voňavé horké kávy. Ale s přicházejícími slunnými dny poroste chuť jednak na chladné nápoje, jakým je například Dalgona coffee, ale také na chladné dezerty. Ty s kávou osvěží, dodají energii a ještě se při jejich přípravě moc nenadřeme. Navíc, káva dodá dezertům slavnostní ráz a atypický šmrnc. Pro slavnostní okamžiky jsou tedy kávové delikatesy jako stvořené. Nejslavnějším takovým dezertem je italské tiramisù, proto začneme právě u něj.
Mohlo by vás zajímat
Dobroty jako od Itala
Název tradičního italského dezertu tiramisù vznikl ze sousloví tirami su, což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“, volně přeloženo také „rozvesel mě“. A jakmile jednou ochutnáte tiramisù tak, jak se správně má dělat, tedy se sýrem mascarpone a mandlovým likérem, zcela jistě vám zvedne náladu a rozveselí vás. Na přípravu italského dezertu stačí cukrářské piškoty, mascarpone, vejce, mandlový likér, případně šlehačka a samozřejmě káva. Právě v kávě namáčené piškoty nebo předem upečené piškotové těsto dodávají ve spojení s hebkým krémem dezertu tu správnou chuť. Chcete-li si tiramisù udělat tak, aby lahodilo i oku, připravte je do skleniček, aby vynikly jednotlivé vrstvy a nechte je před podáváním pár hodin odležet.
Krémy, pěny i panna cotta
Další možností, jak si připravit lahodný dezert, je vrstvený pohár, například z rozdrcených sušenek s kávovo-alkoholovým krémem. Také můžete předem uvařenou kávou Lotusky, ze šlehačky, cukru a instantní kávy vyšlehat jemný krém a do mističek dávat střídavě karamelové sušenky pokropené kávou a šlehačkový krém. Nebo zkuste udělat čokoládovo-kávovou pěnu, kterou jen doplníte ledovými kostkami a šlehačkou. Vynikající je i kávová panna cotta, italský dezert ze smetany a želatiny připomínající náš pudink. Anebo zkuste kávovou variaci na jihoamerickou omáčku dulce de leche; vyrobte si nejdříve základní dulce de leche a to pak už stačí jen ochutit instantní kávou.
Mrazivá vášeň
A jestli kávy ještě pořád nemáte dost, připravte si mraženou pochoutku. Sladké krystalky s kávovou chutí, to je kávová granita, kterou můžete při podávání pokapat růžovou vodou nebo pomerančovou šťávou. Anebo si ji vychutnejte jen tak. A pokud byste ani na to neměli čas, tak stačí dopřát si kávu s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou. Tenhle retro dezert máte za minutku hotový a parádu na stole udělá také.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dulce de leche: Tuhle jihoamerickou sladkost si snadno připravíte i ve vlastní kuchyni
Kde skladovat zeleninu? Máme více možností, jak ji uložit, aby vydržela co nejdéle
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32