Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu
26. 6. 2021 Vaření
Jestli vám chybí šplouchání vln - ať už proto, že se k moři letos nedostanete, nebo proto, že si na něj ještě dlouho počkáte - zpříjemněte si letní dny dobrým jídlem, které vám přímořskou atmosféru připomene svou vůní a chutí.
Italská polévka minestrone
Je plná sezónní zeleniny, vitamínů a vlákniny. Co si víc si můžeme přát? Zeleninovou polévku minestrone připravujte z toho, co máte zrovna doma, i když cibule, mrkev, rajský protlak a česnek by v ní asi neměly chybět nikdy. Zkuste si minestrone uvařit podle našeho receptu. Polévku nakonec nezapomeňte ozdobit čerstvou bazalkou a podávejte ji s parmazánem a bílým pečivem. Přesně jako v benátské restauraci.
Mohlo by vás zajímat
Španělská paella
Pokrm z rýže, zeleniny, koření a plodů moře už mnoho z nás někdy ochutnalo. Paella (vyslovuje se paeja) pochází ze španělského města Valencie a většina Španělů ji spíše než za národní pokládá za regionální pokrm, asi jako je naše krkonošské kyselo. Název paella je odvozen od široké, mělké tradiční pánve, která se používá k přípravě pokrmu na otevřeném ohni. Ve valencijštině, regionálním jazyce Valencie, paella znamená doslova „pánev“. Paella valenciana, tedy tradiční valencijská paella, o níž se podle portálu Saveur.com předpokládá, že jde o jídlo s původní recepturou, se dělá z kulatozrnné rýže, fazolí, hrášku, králíka, kuřete, někdy i kachny, vařených společně v kuřecím vývaru. Tradiční žlutá barva paelly pochází ze šafránu, ale jako náhrada se někdy používají i levnější kurkuma nebo měsíček. Podobně jako při vaření rizota, ani na paellu neexistuje jeden jediný správný recept. Takže se ve španělských restauracích můžete potkat s paellou, která obsahuje mořské plody, mušle, hlemýždě, ale zase jí chybí fazole. Jediné, co je asi stejné vždy, je kulatozrnná lepivá rýže, která se stejně jako u italského rizota nesmí rozvařit na kaši. Má být vždy uvnitř ještě křupavá.
Mohlo by vás zajímat
Chorvatská pljeskavica
Chorvatsko je pro mnoho z nás něco jako trochu vzdálenější „chalupa“, nejezdíme tam tak úplně jako do ciziny, ale skoro jako domů. A tak jsme si zvykli na jejich jídla. Jedním z nich je pljeskavica, grilovaná tenká placka ze směsi mletého vepřového, hovězího a jehněčího masa, cibule a koření. Byť je tohle jídlo podle knihy Food and Culture původem ze Srbska, připravuje se napříč celou balkánskou kuchyní, takže ji známe právě z dovolených u Jadranu. Pljeskavica se obvykle podává s cibulí a paprikovým ajvarem v housce, placce typu pita anebo s hranolky.
Mohlo by vás zajímat
Řecká musaka
Středomořská kuchyně je plná čerstvé zeleniny, olivového oleje a jemného koření. Pokud letos míříte třeba na Krétu či jiný řecký ostrov, v tom horku budete mít nejspíš chuť na jejich skvělé saláty. Ale tady doma si udělejte pravou řeckou musaku, dobrotu z mletého masa, pečených lilků, cibule, česneku, rajčat a lahodné bešamelové omáčky. Pravá řecká musaka je jídlo, které si zaslouží vaši pozornost. A navíc není ani těžké na přípravu.
Francouzský salát Nicoise
Největší letovisko francouzské riviéry, město Nice, se může pyšnit nejen 300 slunečnými dny v roce, azurovým mořem a úchvatnou Andělskou promenádou, ale také skvělým jídlem. Ostatně Nicejský salát je světově proslulý! Slavná americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně Julie Child jej ve své knize Umění francouzské kuchyně doporučuje dělat s vařenými bramborami ochucenými bílým vínem, hořčicí a solí a poté přidat k tomuto základu blanšírované zelené fazolky, nakrájená rajčata, hlávku nakrájeného salátu, tuňáka, olivy, vařená vajíčka, sardelky a francouzský dresink s bylinkami. Pro všechny, kteří chtějí u moře nejen dobře jíst, ale taky dobře vypadat, je tenhle lehký, ale sytý salát skvělá volba. Ať už se s námi vydáte v kuchyni kamkoliv, určitě si pochutnáte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32