Jídelní rozmary slavných: Herec Harrison Ford přestal jíst maso, ale miluje jednoduše upraveného lososa s chřestem
25. 9. 2022 Historie a zajímavosti
Ačkoli už oslavil osmdesáté narozeniny, je stále fit a svěží. Harrison Ford pravidelně sportuje a už několik let drží podle svých slov „čistou“ dietu. Co si pod tím máme představit?
Maso ho nebaví
Když se ho moderátorka Ellen DeGeneres ve své televizní show zeptala, co stojí za jeho stále perfektní postavou, slavný hollywoodský herec odpověděl: „Kromě jízdy na kole a tenisu jím jen zeleninu a ryby.“ Dodal, že v jeho jídelníčku nejsou „žádné mléčné výrobky“ ani maso.
„Prostě jsem se rozhodl, že už mě nebaví jíst maso, a vím, že to není moc dobré pro planetu ani pro mě,“ vysvětlil. Také se svěřil, že za největší hrozbu pro lidstvo považuje ohrožení přírody.
Mohlo by vás zajímat
Indická jídla má rád
Ačkoli on sám označuje svůj jídelníček za „nudný“, rozhodně si ho umí zpestřit. Tak například před rokem se vyfotil s personálem indické restaurace Khai Khai v britském Newcastlu, kam si během svého pobytu zašel na jídlo.
Co si dal, je tajemství. Jisté ale je, že to nebyly pokrmy z kuřecího nebo jehněčího masa. Z bohaté nabídky si ale určitě vybral podle své chuti a preferencí. Na jídelníčku této restaurace totiž hosté pravidelně najdou grilovaného mořského vlka na špenátovém lůžku nebo zeleninová jídla, jakými jsou kořeněná cizrna s mátovým čatní, brokolice tandoori či salát z manga a kokosu. A jak se uvádí na jídelním lístku, všechna jídla lze upravit pro vegany – stačí požádat obsluhu.
Ryba s dušenou zeleninou
Hollywoodské hvězdě by určitě chutnal i losos s dušenou zeleninou. Jeho příprava je snadná, na 2 porce budete potřebovat:
- 2 filety z lososa (pokud chcete méně kaloričtější verzi, zaměňte lososa například za bílou tresku)
- sůl a mletý černý pepř podle potřeby
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 kusy chřestu
- 4 kusy blanšírované, na plátky nakrájené mrkve
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 50 g blanšírovaných fazolí
- 2 rajčata
A jak se tento pokrm připravuje? Rybí filety vložte do mísy, osolte a opepřete, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu a nechte je minimálně 2 hodiny marinovat.
Pak rozehřejte na pánvi olej a filety opékejte cca 5–6 minut z každé strany na středně silném plameni (lososa déle, filety z bílé ryby stačí opékat maximálně 4 minuty). Mezitím omyjte a nakrájejte zeleninu – fazolky, mrkev a chřest.
Vyndejte filety z pánve, položte na talíř a dalším zaryjte, aby z nich zbytečně neutíkalo teplo. Do stejné pánve vložte nakrájenou zeleninu a restujte ji 2–3 minuty. Jakmile je hotovo, vyndejte ji a orestujte rajčata.
Rybí filety podávejte na zeleninovém lůžku z fazolek, chřestu a mrkve, ozdobte orestovanými rajčaty. Rybu pokapejte zbytkem omáčky z pánve a podávejte horkou. Ideální přílohou jsou vařené brambory, můžete ale servírovat i bez přílohy.
Pokrm můžete doplnit i další zeleninou podle vlastního výběru, abyste mu dodali jinou chuť. Pokud máte rádi pálivou rybu, dejte do marinády červené chilli (nadrobno nakrájenou čerstvou papričku nebo sušené).
Chutnou rybu si můžete připravit i podle následujícího videoreceptu.
Lehký zeleninový salát s rybou na másle
Zdroje informací:
people.com: Harrison Ford Reveals He Has Been Maintaining a 'Clean' Diet: 'It's Really Boring'
chroniclelive.co.uk: Hollywoodská superstar Harrison Ford obědvá v indické restauraci Khai Khai v Newcastlu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 5 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 9 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
Doudlebské ušaté koláče podle receptu Josefa Maršálka: Neuvěřitelně vláčné koláče s několika náplněmi chutnají božsky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře