Slané pizzy z listového těsta na podzim plníme houbovou náplní. Jsou rychlé, snadné a výtečně chutnají
18. 10. 2022 Vaření
Pizzu si můžete připravit z tradičního těsta, ale proces přípravy jde také urychlit a za pomoci listového těsta a hub si přichystáte výborné podzimní jídlo. Vyzkoušejte výbornou rychlou pizzu s lahodnou houbovou náplní.
Jednoduchá pizza
Pizza se obvykle připravuje z typického těsta. Tento slaný koláč se na stolech objevoval už ve starém Egyptě, ale do dnešní skvělé podoby ho doladili v Neapoli v polovině 19. století. Pokud si chcete pochutnat na té nejlepší pizze jako z pizzerie, potřebuje těsto dostatek času při kynutí. Jinou variantou pizzy je ale jednoduché a pohodlné využití listového těsta, a to zvlášť pokud si ho koupíte hotové, nejlépe už rozválené.
Houbová náplň na pizzu
Houby se na pizzu skvěle hodí. Můžete na těsto rozložit pár plátků pokrájených žampionů, ale také využít nasbírané poklady z lesa. Letošní hledání hub většinou přineslo více než bohaté úlovky a díky tomu můžete sáhnout po známých houbách. Hodí se nejen pevnější druhy, jako jsou hříbky, ale třeba také „kluzké“ babky. Vytvořte si směs, která bude lahodit vašim chuťovým buňkám. Na tu nejjednodušší náplň houby dusíte nejméně 20 minut, v případě směsi raději 30 minut, a dochutíte je solí, kmínem a trochou pepře. Pokud budete chtít, aby náplň byla „vytuněnější“, bude se do ní hodit osmažená cibulka se slaninou (voňavou možností je i anglická slanina). Kromě uvedených způsobů ochucení můžete přidat i bylinky. Výborně se hodí oregano, tymián, ale i třeba koriandr. Připravit si můžete i vlastní speciální houbové koření.
Na správnou pizzu ještě patří ideálně kousky mozzarelly, sáhnout můžete i po jiném sýru (například parmezán, čedar, eidam).
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Pizza z listového těsta s houbovou náplní
Na přípravu budete potřebovat 1 listové těsto. Na náplň pak využijete plátek másla/sádla na osmažení cibulky, 1 střední cibuli, silnější plátek slaniny, 300-400 g hub, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl na dochucení, tymián, a vajíčko na potření těsta. Volitelné: lžíce smetany.
Nádobu na přípravu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem. Náplň si připravte tak, že na pánvičce osmažíte na másle nebo sádle na kostičky pokrájenou cibulku, přidejte pokrájenou slaninu a nechte ji vyškvařit. Pak vložte na pánvičku houby nakrájené na kostičky nebo na plátky, opepřete, pokmínujte a osolte. Přidejte i tymián. Restujte houby 20-30 minut. Ke konci můžete zjemnit směs lžící smetany. Nechte vychladnout.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát podle velikosti nádoby (vysokého plechu nebo kulatého pekáče na pizzu s vyšším okrajem). Těsto vytáhněte až na okraj plechu. Vidličkou na pár místech těsto propíchejte, aby bylo rovnoměrně upečené a nedělalo neplechu. Na střed dejte houbovou směs, kraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova.
Nemusíte připravovat velkou pizzu. Můžete přichystat malá kolečka o velikosti koláčků (kolečka jde vytvořit z protlačených malých talířků). Nejenže efektně vypadají, ale také se krásně berou do ruky. A chutnají pořád stejně skvěle.
Houbovou pizzu z listového těsta lze ještě ozdobit rajčaty a připravit ji podle oblíbeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7 nejlepších receptů na slané tyčinky. Upečme si ty nejchutnější, které se spolehlivě povedou
Nejlepší těsto na pizzu: Dáte přednost klasickému kynutému nebo květákovému?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33