Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
23. 11. 2022 Vaření
Když si chcete pochutnat na vývaru, potřebujete, aby byl pořádně silný, plný vůní a chutí. Tyhle kroky kýžený výsledek zcela určitě zajistí. Ostatně, jsou to postupy našich babiček nebo vyzkoušení triky šéfkuchařů.
Na vývaru si dejte záležet
Když připravujete vývar, rozhodně není do hodiny hotov. Pokud ho chcete mít kvalitní, potřebujete provést několik důležitých kroků, abyste dosáhli plné chuti. Možná na vývar opékáte zeleninu, ale lepšího výsledku dosáhnete, když opečete i maso a kosti. Jak na to? Vyrovnejte maso, kosti a zeleninu na plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zhnědnutí. Trvá to zhruba hodinu. Teprve pak tento vypečený základ zalijte vodou a přidejte i veškeré připečené části a tuk. Zkrátka vylijte do hrnce celý obsah pekáče.
Mohlo by vás zajímat
Využívejte bylinky a koření
Do vývaru sice stačí dát jen sůl a pepř, ale díky bylinkám a koření získá vývar lepší chuť a vůni. Co se týká bylinek, můžete využít sušené bylinky, jako jsou petrželové listy, petrželka, ale i třeba libeček. Z koření je to pak hlavně bobkový list, nové koření, hodí se i mletý zázvor, případně kurkuma. Obzvlášť pokud potřebujete organismus prohřát. Sušené bylinky přidávejte hned na začátku vaření. Čerstvé bylinky dávejte do hotové polévky až před podáváním.
Mohlo by vás zajímat
Nechte vývar táhnout
Dokonalého vývaru docílíte dlouhým pomalým vařením na mírném ohni, kdy tekutina několik hodin jen lehce probublává. Díky tomu hezky chuť přejte do tekutiny. V případě kuřecího masa budou potřeba na kvalitní vývar dvě hodiny, u vepřového a hovězího minimálně tři, lépe čtyři a více.
Přidejte kyselou složku
Pokud máte vývar hotov a zdá se vám chuťově mdlý, můžete sáhnout po kyselých surovinách, které pokrm oživí. Jedná se o bílé víno, ocet i citronovou šťávu. Dávejte ale pozor na to, kolik kyselé složky do vývaru dáte. Stačí opravdu jen malinko. Jinak byste vývar mohli zničit. A co kam dát? Do kuřecího vývaru se hodí kapka citronové šťávy, do hovězího a vepřového vývaru kápněte ocet.
Sílu vývaru dodá odpaření
Jak už jsme uvedli, dá se chuť podpořit redukcí. Jen pak pozor na to, aby nebyl vývar přesolený. Vyvařenější vývar bude koncentrovanější a plnější. Připravujte tedy vývar pak bez pokličky, aby páry mohly unikat. Pokud necháte kosti se zeleninou vařit dlouho, získáte parádní základ omáček i jiných polévek, a sice demi-glace. Jak se tento vysoce koncentrovaný vývar dělá, to zjistíte v našem předchozím článku o demi-glace.
Takového vývaru se pochopitelně vyplatí připravovat více. Můžete si ho uložit do mističek do mrazáku, a pak tuto dobrotu a praktickou součást polévek a omáček využít vždy, když budete potřebovat.
Zdroje informací
https://www.thekitchn.com
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit knedlíčky do polévky? Připravte si oblíbenou zavářku do vývaru
Manuál mražení bylinek: Které můžete dát k ledu a jak na to? Pomůže máslo i vývar
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 13 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 16 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29