Hitem letošní zimy je horká čokoláda s červeným vínem. Použít ale musíme správnou čokoládu i správné víno
13. 1. 2023 Vaření
Milujete horkou čokoládu? A nejlépe se zahřejete svařeným vínem? Dá se to skvěle spojit! Důkazem, že to jde, je nápoj Hot Wine Chocolate. Tato horká čokoláda je vylepšená červeným vínem, takže si v jednom dáte nejen nápoj na zahřátí, ale i dezert.
Víno a čokoláda se k sobě výborně hodí
Víno se páruje s mnoha potravinami a mnohdy je doslova věda vybrat k jídlu to správné víno, které se s ním co nejlépe snoubí a ještě povznese jeho chuť k dokonalosti. Při párování jídla a vína si většinou vybavíme slané pokrmy, víno se dá ale velmi dobře kombinovat i s dezerty, třeba s čokoládou. Ta se báječně hodí převážně k červenému vínu. Obě ingredience mají bohatou chuť a přidání trochy cukru je nejlepší způsob, jak je vyvážit a vše spojit. Smetanovost čokolády a kyselost vína pak společně dokážou zajistit nezapomenutelný chuťový prožitek.
Mohlo by vás zajímat
Jak párovat víno s čokoládou?
K párování vína a čokolády je samozřejmě vhodné jen kvalitní víno a kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa (69–75 %). To ostatně platí i pro případ, že máte v plánu oba nápoje smíchat. Neznamená to však, že co nejvyšší procento je nejlepší. Vysokoprocentní čokoláda (s obsahem kakaové hmoty až 90 %) bývá totiž až moc hořká a může pak celý chuťový dojem pokazit. Na chuť čokolády má vliv i to, odkud pocházejí kakaové boby. Nejvhodnější jsou přitom ty z Kolumbie, neboť mají jemnou chuť.
Víno vybírejte kvalitní
Samozřejmě záleží i na výběru vína. Čokoláda totiž chuť vína nezakryje, jen ji zvýrazní a doplní. Z „krabičáku“ zkrátka lahodný nápoj nevykouzlíte. Nejvhodnější jsou odrůdy Merlot, Pinot Noir Shiraz nebo Cabernet Sauvignon. I s vínem ale můžete v nápoji experimentovat. Pokud si opravdu potrpíte na sladké, klidně použijte nějakou sladší odrůdu, případně můžete zkusit přímo sladké ovocné víno. Výborně se do nápoje hodí třeba i portské či jiné dezertní víno. Ostatně horká čokoláda je vynikající i s nějakým likérem nebo pálenkou či rumem. Ale to už je zase jiný nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé snoubení chutí vína a čokolády
Horká čokoláda s vínem nadchne i ty, kteří jinak samotnému vínu moc nefandí. Má krásně bohatou chuť s lehkými ovocnými tóny, které horkému nápoji dodává právě víno. Její chuť je úžasně vyvážená a nápoj je jen příjemně oživený alkoholem, který zvyšuje jeho zahřívací schopnosti. S vínem se to samozřejmě nesmí přehnat, jinak by byl nápoj až příliš kyselý, na druhou stranu by zase mělo být v čokoládě cítit. Mléko můžete použít klasické, v případě rostlinných alternativ je nejlepší ovesné. Třeba mandlové či kokosové mají již hodně výraznou chuť, která by přebyla chuť vína a čokolády.
Recept na Red Wine Hot Chocolate
Na rozdíl od běžné horké čokolády nemusíte tento nápoj zdobit šlehačkou ani bonbony marshmallow, je nádherně bohatý sám o sobě. A jak takový lahodný nápoj připravíte?
Budete potřebovat: 350 ml plnotučného mléka, 60 g čokolády vyšším podílem kakaa, 180 ml červeného vína (případně můžete třetinu vína ubrat a nahradit ji portským), 1 lžíci kakaového prášku, 2-3 lžíce cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/4 lžičky skořice.
Postup: Mléko zahřejte v hrnci na střední teplotu. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a přidejte ji do mléka. Pomocí jemného sítka prosijte do hrnce s mlékem kakaový prášek a promíchejte, aby nebyly v nápoji žádné hrudky. Přidejte cukr, vanilkový extrakt, červené víno a skořici. Vše pomalu šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Když se mléko začne vařit, snižte teplotu a vařte ještě několik minut. Během vaření několikrát pomalu zamíchejte. Nápoj podávejte samotný, klidně jej ale můžete ozdobit i šlehačkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výroba domácího rostlinného mléka jen ve 3 krocích: Už jste vyzkoušeli mandlové, rýžové nebo ovesné?
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů
Jak připravit dokonale krémovou horkou čokoládu? Vyzkoušejte to podle videa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39