Masopustní neděle je za dveřmi: Oslavit ji můžete třeba gerštlem, vydatnou polévkou z krup podle M. D. Rettigové
18. 2. 2023 Vaření
Masopust se od dávných dob pojil se zabijačkami, které v tu dobu hojně probíhaly, a samozřejmě různými zabijačkovými specialitami. Více než gerštl je sice známější tmavá zabijačkový polévka zvaná prdelačka, pokud se vám ale u ní příčí to, že je zahuštěná krví, možná vás právě gerštl osloví mnohem víc.
Začíná konec masopustu
Masopustní veselice a průvody si sice užíváme již nějaký ten čas, konečně nastává ale opravdový vrchol masopustu. Ten totiž oficiálně připadá na poslední tři dny celého masopustního období, které začalo po Třech králích a končí příští týden na Popeleční středu. Po nastává dlouhé období půstu, jež trvá až do Velikonoc. Ať už se chystáte půst držet nebo ne, právě teď je ten pravý čas se pořádně „nadlábnout“ a užít si masopustního veselí.
Mohlo by vás zajímat
Jak se slavila masopustní neděle?
Ten pravý masopust neboli fašank za starých časů začínal na Tučný čtvrtek, kdy se konala velká hostina a lidé se doslova přecpávali vším tučným a nezdravým. S hodováním se pokračovalo i v následující dny, a to i během masopustní neděle. V ten den ale začínala ta největší zábava. Masopustní neděli se v minulosti říkalo taneční, neboť se konaly, jak je z názvu zjevné, tancovačky. Ty začínaly již odpoledne, kdy se pořádala dětská muzika.
Na ni si děti donesly obvykle koblihy nebo boží milosti, které měly hospodyně obvykle už nasmažené, aby byly připravené na úterní obchůzky maškar. Když skončila zábava dětem, začínala dospělým. Ti se sešli v hospodě, kde se pořádal tzv. mužovský bál. Tam měli zakázaný vstup svobodní chlapci a dívky, byl určen jen ženatým mužům a vdaným ženám. Tancovalo se obvykle až do ranních hodin a často se pokračovalo i během pondělí. Ženy si někdy uspořádaly oslavu samy, zaplatily si muzikanty a hospodu a bavily se často až do nočních hodin. Těmto veselicím pro dámy se kdysi říkalo jalové hody.
Krémová polévka gerštl zasytila
Aby se všichni vydrželi veselit až do rána, bylo třeba se na tancovačky pořádně najíst. Podávaly se na nich proto nejen koblihy, ale i klobásy a různé zabijačkové dobroty. Před odchodem si lidé na posilněnou dávali také vydatnou polévku z krup zvanou gerštl. Tato polévka je na rozdíl od prdelačky překvapivě jemná a krémová a často i dostatečně tučná, což zajišťovalo větší výdrž při popíjení na bálech.
Gerštl nebo také geřštl se v minulosti říkalo obecně krémové zahuštěné polévce, jejíž základ tvořil poctivý vývar, obvykle hovězí, v době masopustu ale mohl být i vepřový. Polévka se pak zahušťovala buď kroupami, houskami či krupicí, a nakonec se do ní pro zjemnění přidávaly žloutky. Šlo o polévku, která se často podávala při svátečnějších příležitostech. Její název byl prý odvozen z německého výrazu das Gerstel, který označoval strouhanku.
Geřštl podle M. D. Rettigové
Recept na tzv. geřštl uvedla ve své kuchařské knize i Magdalena Dobromila Rettigová. Pokud vás tedy láká vyzkoušet méně známý staročeský recept, můžete polévku uvařit přesně podle návodu této slavné autorky: „Nech pro 12 osob vařit půl libry (250 g) pěkných perlových krup, musí se však dáti pozor, aby se nepřipálily. Když jsou měkké, vezmou se do jiného hrnku a tři loty másla (48 g), pak se utřou a dobře rozmíchají, naleje se na ně 6 žejdlíků (necelé 3 litry) hovězí polívky, dobře se to rozmíchá a skrze dršlák (cedník) nebo sejtko procedí a okoření muškátovým květem; může se buď tak dát, nebo se do jiného hrnku rozdělá asi 5 žloutků s trochou vlahé polívky a tím se to předešlé zakloktá (zakverluje), může se na rozmíchání těch žloutků také místo polívky trochu vařené vychladlé smetany vzít, to přijde na chuť, jak kdo to raději má. Tento gerštl při večerních společnostech, v bálu anebo při večeři místo jiné polívky se v kávových šálkách podává. K obědu-li by se ho použíti mělo, může se aspoň třetina těch krup v něm nechati.“
Náš tip: Pokud chcete konec masopustu oslavit stylově, můžete si připravit třeba i zabijačkový guláš podle následujícího video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonale nadýchané koblihy podle Josefa Maršálka: Díky receptu i tipům od slavného cukráře se povedou úplně každému
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Masopust 2023: Které zvyky a tradice připadají na Tučný čtvrtek či Popeleční středu a kdy se letos slaví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč