Jak nejlépe oživit zvadlé listy zeleniny a salátů? Pomůžou lednice, utěrka, voda, hluboký talíř i obyčejný igelitový sáček
8. 3. 2023 Vaření
Co se zvadlými listy zeleniny? Zeleninu, která není v dobré kondici, nemusíme hned vyhazovat. Poradíme, jak ji oživit a co dělat, když omlazovací proces nebude příliš účinný.
Jak si dopřát zeleninu
Zelenina je pro zdraví nezbytná a těžko se bez ní obejdeme. Kromě toho často není úplně nejlevnější. Někdy se ale stane, že listy začnou uvadat a máme tendenci se s nimi rozloučit a dát je do odpadu. Taková zelenina už nevypadá vzhledně a my přece jen jíme i očima. Vyhodit ji by ale byla škoda. Přece jen se dá něco udělat, aby se zelenina oživila.
Mohlo by vás zajímat
Jak oživit povadlé listy hlávkového salátu
Ať už máte doma hlávkový salát nebo jiný druh listového salátu, případně rukolu, polníček, nabízí se velmi snadné řešení. Postříkejte zeleninu studenou vodou, zabalte ji do textilní utěrky a dejte na hodinu do ledničky. Tento proces napomůže oživení a rostlina se rychleji vzpamatuje. Můžete to také provést tak, že listy namočíte do studené vody a pak je vložíte do igelitového sáčku. A opět s ním tak na hodinu až dvě do lednice.
Když se nám polníček, nebo špenát podaří osvěžit, můžeme si ho připravit s ředkvičkami, nebo třeba s jahodami v osvěžujícím salátu.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Co s petrželkou, aby byla svěží
Pokud petrželová nať nevypadá právě svěže, stačí ji dát na talíř a postříkat vodou. Pak ji přiklopte hlubokým talířem a nechte asi dvě hodiny působit. Pak zase bude vypadat svěže a krásně doplní pokrmy.
Co se zvadlými celerovými listy
Když máte doma listy celeru, které krásně dochutí polévku, a nevypadají dobře, dopřejte jim také kúru se studenou vodou. Celerové listy také podobně jako petrželka vydrží asi dva-tři dny v hrnku se studenou vodou.
I z mírně unavených celerových listů, listů mrkve, i listů polníčku, případně rukoly můžeme připravit pesto.
Náš tip: Připravte si toto výborné celerové pesto.
Pokud budou hodně unavené, hodí se dát rostlinky usušit a připravit z nich sušené koření, třeba domácí vegetu.
Co s uvadlým kadeřávkem
Listový kadeřávek možná stále ještě máte na záhonu, možná už nebude vypadat úplně ideálně. Krásně se ale uplatní v zeleninových polévkách (vyzkoušejte třeba tuto s kuskusem), případně v karbanátcích.
Zapomněli jste na hlavičku kapusty ve spíži? Odstraňte jen ty skutečně špatné listy, zbytek oblanšírujte rychlým převařením a prudkým zchlazením v ledové vodě. Její vzhled bude mnohem svěžejší.
videoRecipe:5080]
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
Potraviny místo antidepresiv. Náladu vám vylepší kešu oříšky, zelenina i čokoláda!
Jak nejlépe připravit jitrnice? Vyzkoušejte výborné recepty z této zabijačkové pochoutky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 7 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 10 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 21 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi