Velikonoce 2023: Na kdy vycházejí Velký pátek a Velikonoční pondělí a kdy budou zavřené obchody?
14. 3. 2023 Ostatní
Velikonoce jsou tu co nevidět, v letošním roce si svátky jara užijeme hned druhý dubnový víkend, Velký pátek totiž připadá na 7. dubna. A protože je třeba se na tyto jarní svátky připravit, jako každý rok budeme řešit, kdy je vlastně otevřeno. Kdy tedy bude možné ještě vyrazit pro vajíčka a uzené do nádivky?
Na kdy vychází Velikonoce?
Velikonoce jsou pohyblivými svátky, každý rok se proto slaví v jinou dobu. Letos si je užijeme poměrně brzy již na začátku dubna. Datum nejdůležitějších křesťanských svátků se odvozuje od prvního jarního úplňku po rovnodennosti. Jejich nejvýznamnější den Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční, den zmrtvýchvstání Ježíše Krista, připadá na první neděli po tomto úplňku. A protože první jarní úplněk bude letos ve čtvrtek 6. dubna, budou Velikonoce hned po něm.
Velikonoční svátky patří k nejoblíbenějším v roce, vnímáme je hlavně jako svátky jara, kdy se příroda konečně probouzí se zimního spánku a my se těšíme na více teplých a slunečných dnů. Děti je zbožňují kvůli koledování, nadílce od zajíčka, ale hlavně kvůli tomu, že si opět užijí několik dnů volna. Velikonoční prázdniny začínají již ve čtvrtek, a protože je v pondělí svátek, děti jdou do školy až v úterý, což pro ně znamená krásných 5 dnů bez školy.
Mohlo by vás zajímat
Jak jsou otevřené obchody na Velikonoce?
Ale i dospělí se mají na co těšit, hlavně tedy na spoustu dobrého jídla. Velikonoce nedokážeme si je představit bez pestrobarevných vajíček, pečeného beránka, mazance, velikonoční nádivky neboli hlavičky, čokoládových figurek zajíců, jehněčí pečínky a dalších dobrot. Pokud si je chceme užít se vším všudy, je třeba se na ně dostatečně předzásobit, abychom si mohli vychutnat všechny tradiční velikonoční speciality. V případě, že byste ale nestihli vše koupit dostatečně dlouho dopředu, můžete se do obchodu vydat i během Velikonoc. Jak ale bude otevřeno?
Velký pátek – tento den je významný hlavně pro křesťany, neboť se připomíná ukřižování Ježíše Krista. Jde o významný postní den, kdy se má dodržovat přísný půst. Dnes je Velký pátek státním svátkem. Možná si ale ještě pamatujete doby, kdy se na Velký pátek běžně chodilo do práce. Dnem pracovního klidu se stal až roku 2016, svátečním dnem byl ale již v minulosti, do 50. let minulého století. I když jde o státní svátek, obchody v tento den bývají normálně otevřené, na nákupy můžete vyrazit téměř kamkoliv.
Bílá sobota a Velikonoční neděle – přestože jsou oba tyto dny významnými velikonočními svátky, v běžném životě se berou jako normální víkendové dny, takže i během nich jsou obchody s potravinami nebo obchody v nákupních centrech otevřené.
Velikonoční pondělí – tento den je pro většinu lidí nejdůležitějším z celých Velikonoc. Právě v pondělí se totiž chodí koledovat s pomlázkou. Pokud na tento den nebudete mít nachystaná a nabarvená vajíčka, už to nedoženete. Velikonoční pondělí je také státním svátkem, ovšem takovým, během nějž musejí všechny velké obchody zůstat zavřené. To potvrzuje pro Toprecepty.cz i tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler: „Na letošní Velikonoce bude zavřeno pouze v pondělí 10. dubna, v ostatních dnech bude v našich prodejnách platit běžná otevírací doba. Podle našich zkušeností se část nákupů z daného dne přesouvá na den před svátkem či na den po svátku." Některých obchodů se ovšem zákaz prodeje netýká. Kde je tedy možné v případě nouze nakoupit?
- v obchodech s prodejní plochou do 200 m čtverečních
- na benzinových pumpách
- v obchodech na vlakových a autobusových nádražích a na letištích
- v lékárnách
- v prodejnách ve zdravotnických zařízeních
- ve velkoobchodech jako je třeba Makro
Pokud byste se na Velikonoce chystali někam do zahraničí, tak vězte, že třeba v Rakousku nebo v Polsku je Velký pátek běžným pracovním dnem. Naopak v Dánsku, Norsku, Španělsku nebo na Islandu je státním svátkem i Zelený čtvrtek.
Náš tip: V případě, že se Velikonoc již nemůže dočkat, můžete si již dopředu vyzkoušet třeba mazanec podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
Velikonoce na talíři: Co jíst na Zelený čtvrtek, který vlastně zelený být neměl?
Boží hod velikonoční: Proč by hospodyňky neměly už nic péct a kam s drobky z mazance?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční pondělí patří vajíčkům: Proč by měla být červená a čím ještě můžete koledníky pohostit?
10 nejlepších postních jídel: Připravte si pučálku, jahelník, škubánky nebo grenadýrmarš!
Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?