Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
28. 3. 2023 Domácnost
Sezóna medvědího česneku trvá přibližně jen jeden měsíc. Tuto zdravou a chuťově výraznou bylinku si však můžeme dopřát o mnoho déle, pokud dodržíme pravidla správného skladování. Obzvlášť v zimě se nám zásoba vitaminů bude hodit.
Sezóna medvědího česneku
Správná doba na sběr medvědího česneku je v období jeho největší síly, kdy nám poskytne nejvíce zdraví prospěšných látek, ale také chuti a vůně. Sezóna začíná přibližně před polovinou března, vrcholí v průběhu dubna až začátkem května a končí tehdy, když se objeví květy. Využili jste nejlepší čas pro sklizeň a chcete uchovat medvědí česnek pro pozdější využití? Způsobů skladování je hned několik.
Mohlo by vás zajímat
První krok po sklizni
Ať už se chystáte medvědí česnek uchovat co nejčerstvější jen pár dní, nebo máte dlouhodobé plány, prvním krokem v obou případech je důkladné omytí pod studenou tekoucí vodou a odstranění částí jiných rostlin, které se mohou mezi listy po sběru objevit. Medvědí česnek poté osušte a nyní je připraven na další zpracování.
Krátkodobé skladování medvědího česneku
Čerstvý medvědí česnek, stejně jako ostatní bylinky, bez jakékoli péče během dvou dnů postupně zvadne a ztratí na chuti i vůni. Chystáte-li se ho použít do 1 týdne, má pro vás radu zakladatelka portálu Kytky k jídlu, vystudovaná ekoložka a autorka květinových kuchařek pro Toprecepty.cz, Jana Vlková, která říká: "Doporučuji ho skladovat ve vlhké utěrce a v mikrotenovém nebo igelitovém sáčku či v plastové krabičce. Tkanina je nutná, aby se listy netřely o plast, protože pak začínají na těchto místech ohnívat. Celý balík česneku, látky a sáčku by se neměl dotýkat chladící desky v lednici. Nejlépe je medvědímu česneku v zásuvce určené pro zeleninu."
Máslo s medvědím česnekem
Bylinkové máslo je skvělé nejen na pečivo, ale také na steaky nebo pro zjemnění a ochucení omáček či krémových polévek. Medvědí česnek se do změklého másla dá jednoduše zapracovat, nebo s máslem přímo rozmixovat. Bez změny chuti vydrží asi 3 týdny, pro delší trvanlivost přidejte sůl a citronovou šťávu. Pozor si však dejte i na trvanlivost másla, která se podle portálu bezpecnostpotravin.cz pohybuje mezi 35 a 55 dny.
Bylinkové máslo se dá i zmrazit, čímž trvanlivost prodloužíte až na půl roku. V takovém případě rozdělte máslo na jednotlivé porce. Rozmrazení a opětovné zmrazení už bude mít vliv na jeho kvalitu.
Pesto z medvědího česneku
Food bloger Martin Kuciel alias pan Cuketka používá na pesto 70 g medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 30 g piniových oříšků, 1 lžíci konopných semínek, 1 lžíci lahůdkového droždí, 1 lžíci másla a ¾ lžičky himalájské soli.
Všechny ingredience jednoduše rozmixujte do vámi požadované konzistence a uchovávejte ve sterilizované uzavřené sklenici. Hotové pesto zužitkujete na těstoviny, do omáček, polévek, pomazánek i zeleninových salátů.
Pesto s piniovými oříšky vydrží ve vhodných podmínkách asi 3 týdny, pokud však rozmixujete pouze medvědí česnek s olejem a solí, jeho trvanlivost se prodlouží až na 3 měsíce.
Dlouhodobé skladování medvědího česneku
Ani uchování medvědího česneku až do další sezóny není nic složitého. Toho docílíme zmrazením nebo usušením.
Mrazák zachová většinu prospěšných látek
Zmrazení nakrájeného medvědího česneku zbaveného tuhých částí je nejjednodušším způsobem, jak si bylinku dopřát po celý rok. Lístky před uložením do mrazáku musejí být očištěné a suché a nejlépe rozdělené na jednotlivé porce, aby nedocházelo k teplotním výkyvům při odebírání.
Usušený medvědí česnek do kořenících směsí
Sušením bylinky se vytratí část chuti, aroma i zdraví prospěšných látek, stále jich ale zůstane dostatek pro dochucování polévek, omáček nebo pomazánek.
Použít se dá sušička na ovoce a zeleninu, ale při vhodných podmínkách, kdy je zajištěn pohyb vzduchu a suché, bezprašné prostředí, se dají listy usušit i na síťovině stejně jako houby. Po úplném vyschnutí se listy nadrtí nebo rozmixují na prášek. Ten lze používat samostatně nebo přidat do domácí směsi, třeba polévkového koření společně s usušenou kořenovou zeleninou.
Je medvědí česnek vhodný pro děti?
Na rozdíl od klasického česneku, který menším dětem může způsobovat trávicí obtíže, medvědí česnek je zpravidla snášen velmi dobře. Ten čerstvý má však silné aroma a chuť, která nemusí vyhovovat každému dítěti, proto jej přidávejte do pokrmů v menším množství.
Zdroje informací:
bezpecnostpotravin.cz: Máslo
recepty.cuketka.cz: Pesto z medvědího česneku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek
Na co se hodí medvědí česnek? V kuchyni se rozhodně neztratí
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě