Dům u dvou Cibulí: Vyrazili jsme do Pohlreichem oceněné restaurace. Na stole noviny a plast, v ústech slast!
5. 4. 2023 Rozhovory a reportáže
V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací proběhl bez nadsázky souboj Davida s Goliášem. Proti sobě se totiž postavily zdánlivě nesouměřitelné podniky: malé pražské bistro Dům u dvou Cibulí a fine diningová restaurace Dian. Vyhrály "cibule" a tak jsme se právě tam vypravili, abychom na místě otestovali "zbraně", kterými majitelé Tiny a Tomáš porazili konkurenčního obra.
Saigon na Smíchově
Když víte, kde přesně Dům u dvou Cibulí je, pak jedete na jistotu. Když ne, byl by spíš zázrak, abyste si bistra s nenápadným vchodem všimli, natož vešli dovnitř. Zvenku totiž podnik vypadá jako desítky dalších podobných bister v Praze a nemít na Googlu pět hvězdiček a hodnocení 4,9 z celkem 277 recenzí, možná by sem nezavítal ani samotný "velký šéf" Zdeněk Pohlreich.
Když vejdete dovnitř, po pravé straně vás uvítají do "komínu" vystavěné krabice s nápisem Saigon export a zeď orazítkovaná mnoha jmény s telefonními čísly či jinými kontakty. Vlevo u zábradlí se tyčí umělohmotná světélkující sakura a od stropu visí dráty.
Posadit se můžete na plastové židličky ke stolečku, který má místo ubrusu zalaminované noviny či letáky ze supermarketů a v čele na zemi kbelík jako malý "odpaďák". Nic z toho ale není náhoda. Všudypřítomný kýč je záměr majitelů Cibulkových, jak ostatně ochotně prozradili v Pohlreichově pořadu.
Všechny ty plastové košíčky, lžičky, krabičky a jiné serepetičky si přivezli z Vietnamu a asijské zemi také kompletně přizpůsobili interiér. Proto třeba "razítka" na zdi. Nejde o fiktivní dekoraci, ale reálná jména s reálnými profesemi. Eva kadeřnice skutečně existuje a můžete jí zavolat a objednat si střih.
"Takhle je to ve Vietnamu," vysvětlila nám servírka s tím, že i zde, na zdech smíchovského činžáku, mají reklamu jejich reální přátelé a známí, jako tomu v takových případech bývá v asijských bistrech.
Mohlo by vás zajímat
Hůlky a trpělivost pro děti
Koncept, který se pokusí zcela vás přenést svou atmosférou, interiérem i jídlem do Vietnamu, vymyslel česko-vietnamský pár Tiny a Tomáš Cibulkovi. Tomáš pracoval ve špičkové pražské restauraci La Degustation, kde potkal právě Tiny. Společně pak odešli, aby si v době covidu otevřeli bistro, kde se bude vařit a bude to tam i vypadat jako doma u vietnamské maminky.
A přesně tak jsme se tam cítili i my. Na návštěvu restaurace jsme vyrazili se dvěma dětmi, které, ač to nebylo v plánu, servírkám občas dělaly "zátěžový test", možná náročnější než u Pohlreicha. Přesto obsluha neztratila úsměv na tváři a stále dokola sedmiletému návštěvníkovi vysvětlovala, co se skrývá pod názvy v jídelním lístku i jak se používají dětské hůlky.
Na děti jsou tady obecně připraveni. Jednak díky převaze plastu skoro není co rozbít, jednak jsou zde k mání omalovánky, bloky, pastelky a taky neustálé úsměvy na straně servisu restaurace.
Bůček jako dort
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dunajské řezy. Efektní moučník našich babiček zvládnou i začátečníci
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 5 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 9 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29