Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka a Toprecepty, Rumuni/koláž Toprecepty.cz

Snad žádný jiný moučník nepatří k létu tak jako bublanina. Ta nejklasičtější je s třešněmi, stejně tak dobře ale chutná s jahodami a vlastně s jakýmkoliv ovocem. Když si ji upečete podle receptu a rad Josefa Maršálka, nemůžete rozhodně udělat chybu. Po takové bublanině se doslova zapráší.

Bublanina chutná s jakýmkoliv ovocem

O bublanině by se dalo říct, že je takřka dokonalým moučníkem. Je univerzální ohledně ovoce, které do ní můžete použít, jednoduchá a rychlá na přípravu a potěšíte jí snad každého. Navíc na ni existuje nespočet receptů, takže si ji každý může trochu upravit podle své chuti.

Bublanina je ale obvykle tím moučníkem, u něhož se spoléháme na léty prověřenou klasiku a ve většině domácnostech se peče podle receptů poděděných po babičkách nebo tetičkách. Pokud žádný takový nemáte, vsaďte na ten od slavného cukráře. Bublanina podle Josefa Maršálka je sázka na jistotu. Je hebká, jemná, vláčná, nadýchaná a rozhodně to není žádná dusivka.

Bublanina je moučník, který se vyznačuje vyšším, nadýchaným, ale vláčným těstem s velkými póry, které doplňuje hodně ovoce. „Dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce," říká pro Toprecepty.cz cukrář Josef Maršálek. Na bublaninu pak doporučuje použít spíš třené těsto, aby místo nadýchaného moučníků nevznikla „suchá buchta“.  To hrozí hlavně v případě piškotového těsta, které mnozí na bublaninu volí pro jeho nadýchanost. 

Všechny ingredience pokojové teploty

„Pokud zvolíte piškotové těsto, rozhodně do něj aspoň přidejte tuk (rozpuštěné máslo, olej),“ říká Josef Maršálek a dodává: „I třenému těstu ostatně prospěje nějaká zvláčňující složka, kromě tuku třeba i tvaroh, kefír nebo šlehačka."

Při přípravě těsta nezapomeňte ani na sůl. Stačí jen špetka či dvě: „Sůl ale zvýrazní chuť použitých surovin a vytáhne z nich to nejlepší,“ připomíná slavný cukrář a zároveň upozorňuje, že při přípravě třeného těsta je třeba myslet na to, aby všechny ingredience byly pokojové teploty.

Do bublaniny přijde hlavně hodně vajec. „S vejci nešetřete, dodají bublanině tu správnou texturu,“ radí Maršálek

Aby ovoce nekleslo ke dnu

Vzhledem k tomu, že bublanina je ovocný moučník, neměli byste ovocem nijak šetřit. „Ovoce musí být hodně,“ doporučuje cukrář, ale zároveň varuje, že si musíme dát pozor, aby při přípravě moučníku nekleslo ke dnu.

Tento fakt opět nahrává třenému těstu, neboť je hustší, méně tedy hrozí, že by ovoce propadlu dolů. Klesnutí ke dnu předejdete i tak, že budete používat ovoce, které neobsahuje hodně vody. „Ovoce, které obsahuje moc vody, při pečení vytéká, těsto tak vlhne a špatně se propéká. Z důvodů vodnatosti se proto na bublaninu moc nehodí ani kompotované ovoce, a to ani to drobné. Pokud ale jiné nemáte, aspoň ho sceďte a nechte důkladně okapat,“ upozorňuje Josef Maršálek

Případně můžete plody obalit i v troše mouky. Ovoce tak nepustí tolik šťávy, což přispěje k tomu, že se udrží nahoře. Na propadnutí ovoce má vliv i druh těsta, z něhož moučník upečete.

„V případě piškotového těsta zvolte raději drobné malé ovoce, které nebude mít šanci propadnout dolů. Typicky jsou to borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, ale i višně či třešně,“ radí Josef Maršálek. Těžší druhy, jako jsou broskve nebo meruňky, ale raději dávejte jen do třeného těsta. Větší druhy ovoce je lepší nakrájet na menší kousky o velikosti sousta.

Chuť vylepší vanilka i drobenka

Bublaninu můžete rovněž vylepšit trochou vanilky nebo její povrch posypat drobenkou. Pro bublaninu sice není úplně typická, ale dokáže ji příjemně ozvláštnit. „Pokud se rozhodnete použít drobenku, pečte bublaninu spíše z hutnějšího třeného těsta, které posypku lépe udrží nahoře,“ doporučuje pro Toprecepty.cz Josef Maršálek.

Bublaninu jen do dobře vyhřáté trouby

U bublaniny je důležité hlavně, aby byla krásně nadýchaná. Nejdůležitější je proto zabránit tomu, aby se těsto zdrclo, zůstalo nedopečené nebo mazlavé. Josef Maršálek proto doporučuje vkládat těsto do dobře vyhřáté trouby„Bublanina se peče v dobře vyhřáté troubě, ale ne zprudka, nýbrž zvolna (při teplotě cca 170-180 °C), aby se skutečně dobře propekla.“

Během pečení troubu zbytečně neotvírejte. Dobře propečené těsto pak poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Pokud je po vytažení suchá, je těsto upečené. Bublaninu cukrujte moučkovým cukrem až těsně před podáváním. V opačném případně by povrch moučníku zvlhnul a uvnitř by byl moučník příliš mazlavý.

Bublanina s drobenkou podle Josefa Maršálka

Dostali jste na bublaninu chuť? Tak vyzkoušejte tu podle Josefa Maršálka! Ovoce můžete použít takové, které zrovna máte na zahrádce a když bublaninu ještě vylepšíte netradiční rumovou drobenkou, budete  dozajista nadšeni. 

Budete potřebovat: 6 vajec velikosti M (300 g), 300 g cukru krupice, 150 g másla, 400 g hladké mouky, 250 g podmáslí, 12 g prášku do pečiva, 1 citron kůra i šťáva, 2 g soli a ovoce podle chuti. Na drobenku si připravte: 120 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g cukru krupice, 10 g rumu a 1 g soli. 

  1. Do mísy dejte máslo, přisypejte cukr a společně utřete. Mezitím do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Postupně přidejte celá vejce a metličkou promíchejte dohladka. 
  2. Plech vymažte olejem a vysypejte moukou. Připravte si ovoce a obalte je trochu v mouce (můžete použít třeba tu, jíž jste vysypávali plech). 
  3. Do vaječné směsi přilijte podmáslí, přidejte sůl, mouku a šťávu z citronu a vymíchejte hladké těsto. To nalijte na připravený plech a rozetřete, aby byla všude stejná vrstva. Pak těsto rovnoměrně posypejte ovocem. 
  4. Smíchejte všechny ingredience na drobenku kromě rumu a prsty vytvořte drobenku. Ke konci přilijte do drobenku rum. Hotovou drobenkou posypejte koláč a vložte ho do trouby předehřáté na 170 °a pečte asi 30-40 minut. Propečení zkontrolujte špejlí. 

Náš tip: Místo klasické bublaniny můžete vyzkoušet i její francouzskou verzi clafoutis podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více