Holka u plotny radí: Arabský salát fattoush voní exotickým kořením a je plný zeleniny. Křupavost zajistí navíc i osmažené kousky pity
10. 7. 2023 Vaření
Máte v horkém létě větší chuť na saláty? Pak určitě zkuste fattoush. Salát z okurky, rajčat, ředkviček, bylinek a koření je zajímavý zvláštní zálivkou i netypickou přísadou. Křupavost zde totiž místo oříšků zajišťují kousíčky pita chleba.
Letní saláty: Jak na arabský fattoush
Miluji v létě saláty plné čerstvé zeleniny. Nejen proto, že příjemně osvěží, ale i proto, že zelenina má v létě plnou výraznou chuť. Když se navíc spojí s bylinkami a správnou zálivkou, je salát fantastickým lehkým jídlem.
Libanonský, respektive arabský salát fattoush jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Jaffa a už tehdy mě překvapily mě čtverečky osmažené pity mezi nakrájenou čerstvou zeleninou. Byť saláty, ve kterých je pečivo jako součást pokrmu, nejsou ani v evropských zemích výjimkou. Vzpomeňme třeba na Caesar salát s krutony, nebo italský salát panzanella, kterému se dokonce někdy i říká chlebový.
Přece jen je ale obvyklejší, že jsou krutony nebo kousky chleba v salátu větší a pevnější. V tomhle se fattoush liší. Pita plátky jsou taky krásně křupavé, ale jsou tenké a lehoučké. Přesto salátu dodávají tu pověstnou "třešničku na dortu".
Nicméně je ještě něco, čím je tento salát výjimečný. Je to zaprvé koření sumah, temně červené barvy a kyselé chuti, typické pro arabskou kuchyni. A zadruhé je to melasa z granátového jablka, která dává zálivce příjemně osvěžující, sladkokyselou chuť. Obojí koupíte v online ochodech s kořením či arabskými potravinami.
Mohlo by vás zajímat
Salát od Seby
Arabský salát fattoush může mít více variant, ale principiálně v něm nesmí chybět římský salát, salátová okurka, rajčata, ředkvičky, jarní cibulka a již zmíněné koření a melasa. V restauraci Jaffa je verze salátu o něco skromnější, ale opravdu parádní verzi salátu mě naučila moje kamarádka ze Sýrie, Seba. Ta salát ještě ochucuje čerstvými zrníčky granátového jablka. A tady už je recept, který jistě zvládnete taky.
Na zálivku budete potřebovat: 50 ml olivového oleje, 2-4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky sirupu z granátového jablka , 1-2 lžička sumahu a sůl. Množství je pouze orientační, klidně přidejte více oleje nebo více citronu tak, aby vám to chutnalo. Vše promíchejte.
Do salátu dále patří: 1 římský salát, 1 salátová okurka, 10 cherry rajčátek, jarní cibulka, petrželka, máta, červená nebo žlutá paprika, 1 svazek ředkviček a granátové jablko na ozdobení.
Připravte si i jeden chléb pita.
Jak na to?
- Pitu nakrájejte na čtverečky a osmažte v pánvi na oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kuchyňské papírové utěrce.
- Zeleninu omyjte, osušte, případně oloupejte, a nakrájejte na kousky o velikosti soust. Bylinky nasekejte. Granátové jablko rozpulte a zrníčka vydlabejte.
- Smíchejte zeleninu s bylinkami a se zálivkou, přidejte osmaženou pitu a dozdobte zrníčky granátového jablka. Ihned podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Toskánský salát panzanella byl původně jídlem pro chudé dělníky. Dnes se považuje za lahůdku!
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 23 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Holka u plotny radí: Tuniský salát mechwia z pečených paprik a rajčat příjemně osvěží i zasytí, navíc je na přípravu snadný