Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelený límec je i odrůdová záležitost - více se týká starších odrůd. Zde Stupické rané.
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Možná už jste sklidili první letošní rajčátka, a přitom všimli různých deformací na plodech. Rajčata jsou poměrně náročná na pěstování, a jejich vrtochům se dá bránit. Ne všechno je hned nejvíce obávaná plíseň, rajčata může potrápit jen špatná výživa. Jak tedy vyřešit následující situace?

Prevence jako základ, chyby se vrátí i s úroky

Rajčata především prahnou po teplu a slunci. Vyžadují také hodně vyhnojené stanoviště a přihnojování v průběhu pěstební sezony. Kvalitní a vitální rostliny se dokáží lépe bránit případným škůdcům a nemocem.

Zejména rajským v nádobách je potřeba pravidelně dodávat živiny. Chybějící živiny se projeví na vitalitě rostlin a špatném výnosu. Při práci kolem rajských (vyštipování zálistků, vyvazování k opoře, zalévání, přihnojování) si všímejte, jak celkově rostliny vypadají - jaké jsou listy, zda nejsou deformované plody, zda na nich neparazituje nějaký hmyz apod. 

Deformované plody rajčat - černé propadliny

K fyziologickým poruchám může docházet, schází-li rajským nějaké potřebné živiny. Rostlina začne vysílat varovné signály a vy máte dostatek času zasáhnout a vhodnými opatřeními pomoci. Tmavé propadlé skvrny na spodní části plodů, přesně naproti stopce, signalizují nedostatek vápníku v půdě či neschopnost jej vstřebávat.

Skvrny jsou nejprve vodnaté, dobře ohraničené a postupně hnědnou, šednou až černají. Taková rajčata odstraňte a přistupte ke správnému hnojení. Nedostatek vápníku řešíme přidáním chloridu vápenatého nebo jiného hnojiva pro zeleninu s obsahem vápníku.

Aby se hnojivo začalo hned vstřebávat, je dobré je hned začít pravidelně zalévat. Zkusit můžete také postřik z mléka - i přes listy jsou rostliny schopny vstřebat výživu. Naředíme do postřikovače čerstvé mléko s vodou v poměru jedna ku jedné a můžeme v podmračeném dni či navečer aplikovat na listy

Další fyziologické poruchy - zelený či žlutý límec

Nedostatky jiných živin se projeví tvorbou tzv. zeleného límce. Zde chybí bor a draslík nebo je v půdě naopak až moc dusíku. Plodům jakoby nemohly dozrát vrchní strany. I dužina je v těchto místech tuhá a nedobrá.

Jde ale o záležitost odrůdově různou - starší tyčkové jsou k tomu náchylnější než modernější odrůdy. Postihuje také více rajské vystavené přímému slunci - výš situované plody či odlistěné rostliny. Pomáhá lehká stříška či během poledních veder přistínění bílou netkanou textilii. 

Další porucha -  svinování listů

Připadají vám zejména spodní listy uvadlé či svinuté? I když můžou vypadat špatně, není se čeho bát, jde o fyziologickou reakci. Na vině může být opět přehnojení dusíkem, nebo také nástup teplého počasí v kombinaci s nízkou vzdušnou vlhkostí či kolísání denních a nočních teplot. 

Rostlina se tak brání odparu a nemá to žádné důsledky na kvalitu úrody. Svinování je nevratné a zejména postihuje spodní listy. Žloutnoucí spodní listy je dobré průběžně odstraňovat. Pokud se svinují jen nějaké rostliny a nikoli všechny rajské, je třeba uvažovat o napadení škůdci.  

Zdroje informací:

Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal - Šedivý a kol.

Časopis Naše krásná zahrada, Rajčata čili jablka z ráje 5/2022

floranazahrade.cz: Méně časté choroby rajčat

nkz.cz: Nedozrávání rajčat, zahnívání plodů, svinování listů: poškození, za která nemohou choroby ani škůdci

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více