Vepřové kostky s cuketou: Delší marinování zajistí masu báječnou křehkost a pikantní chuť dodá chilli a sójová omáčka
27. 7. 2023 Vaření
Další z možností, jak využít nynější úrodu cuket, je její kombinace s masem. Chuťově zcela nevýrazná cuketa totiž výborně doplní, částečně nastaví a dokonale zahustí různé maso s omáčkou.
Jak zkombinovat maso s cuketou
Cuketa je chuťově neutrální a můžeme ji zkombinovat s kterýmkoliv druhem masa. Často bývá spojována s kuřecím, jindy se přidává k vepřovému. Zvolit můžeme vepřovou kýtu, plecko, ale i krkovičku. Vepřové s cuketou se kombinuje s mrkví, zajímavá varianta je i s paprikou nebo rajčaty. Vepřové s cuketou se dá i grilovat, ale dnes si připravíme vepřové kostky s cuketou a pikantní omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vepřové kostky s cuketou
Na tento pokrm potřebujeme vepřové maso, nejlepší je plecko. Vybereme vhodnou cuketu. Pokud máme mladý plod, bude šťavnatý a dá se využít celý včetně slupek a semínek. Starší, přerostlou cuketu musíme oloupat a vyjmout tvrdá semínka. Dále potřebujeme stroužky česneku, střední cibuli, olej na smažení a tekutinu. Ideální je vývar. Můžeme ale zvolit i vodu.
Jak ochutit omáčku s cuketou k vepřovému
Významnou část tohoto pokrmu tvoří ochucení omáčky. Zapomenout proto nesmíme na sójovou omáčku, ideálně houbovou. Pokud si ji pořídíme (v obchodech stojí už od 180 Kč/litr), můžeme využít její houbovou až zemitou chuť nejen v houbových jídlech, ale také při ochucení masa, tofu, ryb a zeleniny. Pokud máme rádi pikantní chutě, přidáme i trošku chilli omáčky. Na závěr můžeme dát směs koření, kterému se říká Argentina. Kromě soli obsahuje sušený česnek, cibuli, koriandr, chilli, tymián. Někdy se ve směsi objevuje hořčičné semínko, pepř, a třeba i třtinový cukr.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak připravit vepřové kostky s cuketou
Při přípravě tohoto pokrmu počítejte s odležením masa. Budete potřebovat: 400 g vepřového plecka, 1 střední cuketu, 3-4 stroužky česneku, 1 cibuli, olej, 100 ml vývaru (vody), 1 lžíci koření Argentina, 1 lžíci sójové omáčky houbové a případně 1 lžičku chilli omáčky, 1 lžíci solamylu
Jak na to? Maso nakrájejte na kostky, dejte do misky a zasypte směsí koření. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte je k masu. Zalijte vše trochou oleje, promíchejte a nechte odležet v lednici, ideálně přes noc.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hluboké pánve nalijte olej, rozpalte ho. Do horkého oleje přidejte cibuli, maso a nechte ho zatáhnout. Podlijte vývarem a duste pod pokličkou. Sundejte pokličku a nechte tekutinu zredukovat na minimum.
Cuketu nakrájejte na menší kousky, podle chuti přikápněte sójovou omáčku a chilli omáčku a pět minut restujte. Počítejte s tím, že cuketa pustí hodně vody. V hrníčku proto ve vodě rozmíchejte solamyl a přilijte do pánve. Minutu povařte a můžete podávat. Ideální přílohou je rýže.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa: Skvělý společník pro vaření i pečení
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?