Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
2. 10. 2023 Vaření
Sušenky neboli cookies jsou v posledních letech stále oblíbenější a najdete je i v běžné nabídce mezi dezerty kaváren nebo cukráren. Ovšem jedna klidně vyjde i na desítky korun. Přitom totéž zvládnete udělat doma a možná ještě lépe!
Malý arašídový zázrak
Přiznávám se, že já sušenky jako takové moc ráda nemám. Je to hlavně proto, že jsou často suché. Odtud zřejmě vzaly i svůj název. Ovšem sušenky s arašídovým máslem, které vám dnes v podobě receptu nabídnu, suché vůbec nejsou.
Díky kombinaci másla a arašídového másla si i po upečení zachovají vláčnost uvnitř a křupavost na povrchu. Tyhle sušenky jsem zkoušela už v několika variantách, například s přidanými rozinkami, nebo polévané různými druhy polev, a vždycky měly úspěch.
Chutnají ale i v té nejzákladnější verzi a nám doma pokaždé nějak záhadně rychle mizí ze stolu. Tak třeba zkuste, zda bude tohle kouzlo fungovat i u vás...
Mohlo by vás zajímat
Recept na arašídové sušenky
Na základní těsto budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, trochu skořice, 160 g krupicového cukru, 80 g másla, 80 g arašídového másla, 1 vejce a 50 g nahrubo nasekaných arašídů
Na dozdobení: mléčnou čokoládu, nasekané arašídy a sůl
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, tvaruje kuličky velikosti vlašského ořechu, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí skleničky s pomoučeným dnem udělejte z každé kuličky silnější placku. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 12 minut.
Poté vyjměte celý plech a sušenky nechte zcela vychladnout. Pozor, během chladnutí jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat, nesundávejte je tedy z plechu moc brzy.
Vychladlé sušenky polévejte rozpuštěnou čokoládou a sypejte nasekanými arašídy a případně trošku soli, ta dodá výsledné chuti zajímavý šmrnc.
Moje tipy:
- Co se týká ochucení těsta, dobře fungují i rozinky naložené v rumu, jen se pak nedají tvořit dobře kolečka, protože rozinky sem tam vypadávají. Ale chuťově jsou skvělé.
- Z koření doporučuji také vanilku nebo místo skořice směs perníkového koření.
- Sušenky můžete zdobit polevou i jednoduše cik-cak, nebo je polévat celé a případně posypat oříšky hned, dokud poleva neztuhne.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 15 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle