Dobrota z jednoho pekáčku: Květákový nákyp s těstovinami a kuřecím masem je ideálním jídlem pro celou rodinu
15. 10. 2023 Vaření
Květák se do našich končin dostal už 16. století ze Středomoří a brzy se probojoval na jídelní výsluní, protože jeho využití je opravdu široké. Kromě polévky a smažených květákových růžiček se z něj často připravují různé nákypy.
Nákypy ze zeleniny a „co dům dal“
Zeleninové nákypy jsou oblíbené nejen u nás. Často jde o pokrmy typu „co dům dal“, kde se kromě zeleniny a vajec zužitkují různé zbytky. Květákový nákyp se obvykle připravuje s uzeným masem a slaninou, ale výjimkou není ani mleté maso (hovězí, vepřové, drůbeží či mix) nebo zbylé maso vařené či pečené.
Ti, co maso zrovna nemusí, si mohou květákový nákup dochutit tofu, nadrobno nakrájeným balkánským sýrem či nivou, nebo ke květáku přidat ještě další zeleninu – hrášek, fazolky, nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu, kousek dýně nebo na kolečka nakrájený pórek. Pokrm tak získá výraznější chuť. A samotný květák lze nahradit nebo zkombinovat s brokolicí.
Mohlo by vás zajímat
Sníh z vaječných bílků nákyp nadýchá
Hutnost pokrmu většinou dodá houska (rohlíky a veka) namočené v mléku nebo strouhanka, ale přidat se dá zbylá rýže nebo uvařené těstoviny. Někdo dokonce využije i vařené brambory nebo bramborovou kaši. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Do nákypů patří vejce, které drží hmotu pohromadě. Je samozřejmě možné je jen lehce rozšlehat v mléce a nalít do směsi. Mnohem efektivnější je oddělit žloutky od bílků a žloutky našlehat s mlékem, z bílků vyšlehat tuhý sníh a ten přidat až na závěr. Nákyp pak bude báječně vláčný a úžasně nadýchaný.
Mohlo by vás zajímat
Koření podle chuti a nálady
Pokud jde o koření, kromě soli a pepře je do nákypů vhodný strouhaný muškátový oříšek. Stačí ho opravdu jen špetka, aby jeho intenzivní chuť a vůně nepřebila chutě ostatních ingrediencí. Lžička směsi provensálského koření nebo středomořského mixu (můžete si sami namíchat například z bazalky, oregana, tymiánu, estragonu apod.) dodá pokrmu jihoevropský šmrnc.
Mohlo by vás zajímat
Květákový nákyp s kuřecím masem
Připravte si : 1 větší květák (cca 900 g), máslo nebo rostlinný olej na smažení a na vymazání pekáče, 3 vejce, 600 g kuřecího masa (nejlépe vykostěné stehenní řízky), 250 g těstovinové rýže, cca 150 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, pažitku nebo čerstvou petrželka na ozdobu.
- Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Kuřecí plátky z obou stran prudce opečte na másle nebo na oleji, osolte, opepřete.
- Květák rozeberte na růžičky a krátce (2–3 minuty) povařte v osolené vroucí vodě. Vyndejte ho a nechte vychladnout.
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, dejte do větší mísy, květákové růžičky pokrájejte na menší kusy a přidejte do mísy, pak nasypte těstovinovou rýži a vše smíchejte. Vejce rozklepněte, žloutky promíchejte s mlékem a přidejte ke směsi, bílky dejte stranou a ušlehejte z nich sníh a přimíchejte. Trochu osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku. Pekáč vymažte máslem nebo olejem a rovnoměrně do něj rozložte směs.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
- Podávejte sypané čerstvou pažitkou, jako příloha jsou ideální vařené brambory.
Náš tip: Skvělý nákyp lze připravit i z cukety. Inspirovat se můžete naším videoreceptem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Co se zbylými bramborami: Můžeme je zapéct na různé způsoby, s nivou nebo jiným sýrem chutnají skvěle
Květák à la křidýlka Buffalo Wings: Vege verze masové pochoutky je s touto speciální omáčkou k nerozeznání od originálu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 12 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29