Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius
29. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Král železný a zlatý, jak se Přemysl Otakar II. někdy nazývá, patřil mezi významné představitele českých i evropských dějin 13. století. Nebyl to jen válečník, ale také diplomat, který své území rozšiřoval i obratnou sňatkovou politikou. Byl to také muž, který si potrpěl na dobré jídlo a pití.
Mocný muž a milovník hostin
Doba vlády Přemysla Otakara II. byla obdobím rozmachu českého státu. Tento panovník, pradědeček Karla IV., celé čtvrt století vládl území, které se rozkládalo od Baltu až po Jaderské moře. Při ústí řekly Pregoly do Baltského moře založil mj. město Královec, později Königsberg, dnešní Kalingrad.
Přemysl Otakar II. se zapsal do historie gastronomie, tedy přesněji řečeno do dějin obžerství a opilství. Tedy ne on sám osobně, ale jako pořadatel velkolepých hostin. V této době už i u nás s muži začaly stolovat také ženy. Neúčastnily se však nezřízeného pití, to zůstalo výsadou mužů.
Mohlo by vás zajímat
Husí brk, pauza a nové pokračování
Středověké hostiny tehdy rozhodně nebyly pouhým pozváním na oběd či večeři. Často se protáhly na několik dní a hrdly mužů protekly litry piva a vína.
Aby při tak dlouhém hodování dokázali hosté pokračovat v jídle a pití, využívala se „úspěšná“ metoda – husí brk a vyvolání zvracení. Tento nechutný zvyk umožnil po krátké pauze se opět přidat ke stolu a užívat si dobrot.
Mohlo by vás zajímat
Několik desítek chodů
Jak už jsme uvedli, hostiny byly dlouhé a na těch několikadenních nebylo výjimkou postupně servírovat až několik desítek chodů! Velké cínové či později stříbrné mísy byly plné masa, především zvěřiny ochucené drahým kořením dovezeným z dalekých zemí Orientu.
Nechybělo maso vepřové nebo hovězí. To se připravovalo především na otevřených rožních. Také se vařilo a dusilo. Kromě soli se maso ochucovalo medem. To měla ryze pragmatický význam, protože med částečně konzervoval.
Kromě „obyčejných“ hus, kachen nebo slepic byli oblíbení pečení pávi nebo maso z labutí. Na stole bylo ovoce, především jablka a hrušky, místní šlechta ve 13. století už znala rozinky, fíky či citrony.
Mohlo by vás zajímat
Chlebarius, to byla důležitá funkce
Maso se samozřejmě nejedlo samotné, přílohou byly různé kaše a chleba, kterého se peklo několik druhů. Zajímavé je, že první manželka Přemysla Otakara II. Markéta Babemberská měla sluhu, kterému se říkalo „chlebarius“. Jeho úkolem bylo vybírat a nakupovat správnou mouku a starat se o pečení chleba.
Jednou z největších hostin, která se na dvoře Přemysla Otakara II. pořádala, byla ta u příležitosti svatby jeho neteře s uherským králevicem v září 1264. Aby všeho bylo dost, už několik měsíců dopředu se postupně přivážely zásoby, tedy zvěřina, dobytek, drůbež. Na chleba a kaši podle dobových kronik padlo více než 18 tisíc metrických tun pšenice.
Život Přemysla Otakara II. vyhasl v roce 1278 v bitvě na Moravském poli (které je na území Rakouska). Syn a následovník Václav II. si už dobré jídlo tak užívat neuměl, protože se bál otravy. To už je ale jiný příběh.
Náš tip: Možná jste právě teď dostali chuť na dobrou pečínku. Dobře upečená husa podle našeho videoreceptu určitě nezklame.
Zdroje informací:
epochaplus.cz: Na přemyslovském dvoře se peklo dvacet druhů chleba
www.dotyk.cz: Jak jedli na středověkých hradech: Strašné obžerství končilo nechutným rituálem
stoplusjednicka.cz: Ať se stoly prohýbají: Troufli byste si na českou středověkou hostinu?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek ke StarDance: Trénujeme pětkrát týdně, ale ta atmosféra je úžasná, všem bych ji přál zažít
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32