Vánoční hodování v době renesance: Šlechta měla na stole 39 jídel, mimo jiné pečené skřivánky a „dítě s pudinkem v břiše“
8. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Pokud vás myšlenka na plánování vánoční večeře znervózňuje, tak buďte rádi, že jste se nenarodili v období pozdní renesance, tedy v 17. století. Jak vyplývá z dochovaných písemností, vánoční menu v evropských šlechtických kruzích bylo dost komplikované.
Vánoční menu z roku 1660
Drobní rolníci a chudší měšťané se museli spokojit většinou s plackami pokapanými medem, různě připravenými luštěninami a kaší, v české kotlině pak byl oblíbený houbový kuba.
To na evropských hradech a zámcích se hodovalo celý den. Aspoň podle nejstaršího publikovaného vánočního menu z roku 1660. Jeho autorem je Angličan Robert May, který se ve Francii vyučil kuchařskému řemeslu a celý život vařil pro evropskou šlechtu.
Mohlo by vás zajímat
39 jídel, většinou maso
V části nazvané „A bill of fare for Christmas Day“ (v překladu tedy jakýsi „Jízdní řád pro vánoční den“) May navrhuje celkem 39 jídel rozdělených do dvou chodů plus ústřice, pomeranče, citrony a želé jako dezert. Nabídka je překvapivá nejen svou velikostí, ale zároveň i jednostranností z hlediska složení pokrmů. Obsahuje totiž především maso – jen různých druhů ptáků je 11!
A to vše doplněno spoustou pečiva. Dnešní nutriční specialisté by určitě nejásali. Předpokládejme, že všech 39 jídel se neservírovalo, jen šlo o výběr slavnostních pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Nejdřív ústřice a pak první chod
Robert May doporučoval začít hodování několika ústřicemi. Pak následoval první chod, tedy poměrně vydatné předkrmy a polévky.
Z polévek najdeme v Mayově kuchařce vývar z kapounů zahuštěný kousky masa nebo vývar ze skopového. Mezi předkrmy patřila například roláda z vepřového masa dušená ve víně a koření, závitky z telecího masa či koláče plněné masem. Nesměly chybět jehněčí klobásky přelité omáčkou z ančoviček nebo srnčí paštika.
Mohlo by vás zajímat
Co to je „dítě s pudinkem v břiše“?
Neobvyklý název tohoto předkrmu samozřejmě vyvolává dotazy. Rozhodně nejde o formu kanibalismu, ale o menší zvíře, většinou zajíce nebo králíka, plněné bohatou nádivkou z chleba, ovoce, bylinek a koření. Nešetřilo se hustou smetanou, žloutky, ani muškátovým květem a hřebíčkem. Výsledkem byl lahodný a jemný pokrm, kde se dokonale propojily všechny chutě.
Mohlo by vás zajímat
Skřivánci, sluky i jeseter
Mezi prvním a druhým chodem se servírovaly pomeranče a citrony. Pak opět následovala masová smršť. A co se mělo podávat?
Vepřová pečeně či voňavá pečínka z mladého jehněte nebo kůzlete, pečení králíci a bažanti prošpikovaní kousky slaniny. Na rožni připravené sluky a skřivani, dušené telecí jazyky, pěkně propečené husičky. K chuti přišla i teplá vestfálská šunka, z ryb se doporučoval jeseter.
Mohlo by vás zajímat
Dezerty a nápoje
Pokud někomu zbylo ještě trochu místa v přeplněném žaludku, mohl si dát dezert. Například koláč s hruškami nebo kdoulemi pošírovanými ve sladkém sirupu, ale i koláč z listového těsta s ovocem. V nabídce bylo také ovocné želé.
Čím se vánoční hodování zapíjelo? Šlechta většinou dávala přednost vínu před pivem. Ve Francii a na jihu Evropy šlo o sušší vína, v Anglii zase o sladší.
A protože šlechta po celé Evropě byla vzájemně příbuzensky spřízněná, podobný vánoční jídelníček s ohledem na místní suroviny bychom našli i u šlechtických rodů na našem území.
Náš tip: V chudších rodinách se už tehdy připravoval vánoční kuba. A i když jde o levný bezmasý pokrm, chutná výborně. Vyzkoušet ho můžete podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
gutenberg.org: Robert May, The accomplisht cook or, The art & mystery of cookery
mentalfloss.com: 39 Dishes from the First Christmas Menu, Published in 1660
denik.cz: Jak se také slavívaly Vánoce
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na tvarohové moučníky: Máme pro vás výběr těch nejchutnějších
Tvaroh je univerzální surovina a proto se hodí k pečení moučníků a dezertů z různých druhů těst - z kynutého, křehkého, listového i piškotového. K… Číst více
17 nejlepších receptů, ve kterých hrají prim masové kuličky: Na které máte chuť?
Mleté maso ve tvaru kuličky. To jediné bude naše recepty spojovat. Všechno ostatní se ale může lišit a tak se k těmto receptům budete moci často… Číst více
MDŽ je Mezinárodní den žen: 16 receptů na retro občerstvení, které se podává dodnes
Den žen je pro mladé lidi retro svátek, ale starší ženy, které pamatují bouřlivé oslavy MDŽ v rámci svého zaměstnání i rodiny, si stále ještě potrpí… Číst více
20 nejlepších čokoládových řezů: Až je uvidíte, dostanete na ně chuť
Čokoládové řezy mohou mít různé složení - s čokoládovým korpusem, s čokoládovým krémem, s čokoládovou polevou, s čokoládovým zdobením - ale nejlepší… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
U nás se používá špenát setý, který je vynikajícím dodavatelem zdraví prospěšných látek. Jejich množství ve špenátu bylo v minulosti hodně… Číst více
20 receptů na dobrůtky pro rodinu i přátele: Připravte si mlsání k televizi
Určitě to znáte - po pracovním dni se usadíte k televizi a pustíte si oblíbený film. Najednou vás začne honit mlsná, otevíráte ledničku a nevíte, do… Číst více
16 receptů na nepečené cheesecaky: Ochutnejte báječné smetanové dezerty
Cheesecake je koláč nebo dort podle toho, jak vysoký ho připravíme. Základ vždy tvoří korpus z drcených sušenek (Lotus, Oreo apod), smíchaných s… Číst více
20 retro dezertů: Moučníky z doby minulé, kterých se nevzdáme ani v současnosti
Názvem retro dezerty můžeme označit i několik desítek druhů dobrot, které známe ze svého dětství. Některé z nich jsou opravdu klasické, jiné patří do… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční rekordy: Adventní kalendář spořádal kluk v New Yorku za minutu a 27 sekund, a ještě ve správném pořadí
Mikulášské hubinky podle Sandtnerové: Křehké sněhové cukroví s neobvyklou náplní se rozplývá na jazyku a božsky chutná
Římské saturnálie byly předchůdci Vánoc. Na hostinách se jedlo sele na rožni s vinnou omáčkou i koláčky s nezvyklým kořením
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 15 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 20 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit