Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už v prvním díle pořadu Peče celá země se museli soutěžící poprat s poměrně náročným úkolem. V kreativní výzvě dostali za úkol upéct jeden z hitů cukrařiny – fault line cake neboli dort s linií zlomu. V čem je tento dort výjimečný a jak se dosahuje speciálního zdobení?

První kreativní výzva v Peče celá země

Třetí řada populárního pořadu Peče celá země je tady a nová dvanáctka soutěžících poprvé v sobotu předstoupila před dvojicí porotců Michaelu Landovou a Josefa Maršálka a moderátory Terezu Bebarovou a Václava Koptu.

Kromě toho, že měli upéct sladký chlebíček a dokonalou kokosku jako z cukrárny, porotci si jejich schopnosti otestovali i na tzv. fault line dortu. Pokud jste o něm ještě nikdy neslyšeli, tak vězte, že jde o jeden z cukrářských trendů posledních let. A přestože působí hodně náročně, dá se docela dobře vyrobit i v domácích podmínkách. 

Fault linen cake aneb dort s linií zlomu

Fault line cake neboli dort s linií zlomu není dort z nějakých konkrétních ingrediencí, označuje se tak speciální technika zdobení jakéhokoliv dortu. Můžete tak udělat dort ovocný, čokoládový nebo třeba karamelový.

Dort s linií zlomu se vyznačuje tím, že jsou v něm záměrně vytvořené jakoby trhliny, takže dort vypadá, že popraskal během zemětřesení.

Podle Josefa Maršálka je tento dort inspirovaný geologií – pomyslná linie zlomu odkazuje na bod, kde se potkávají tektonické desky, a vzniká tak zemětřesení.

Dort je podobný  moučníku nazvanému geode cake, v případě fault line dortu však vede trhlina nejčastěji kolem středu dortu. Štěrbina se pak vyplňuje ovocem, cukrovými posypkami, sušenkami nebo květinami.

Nejlepší krém na dort

Důležité proto je, aby měl dort spíš menší průměr a byl vyšší, pak se trhlina lépe tvoří. Na zdobení dortu je nejvhodnější použít máslový krém. Nejlepší je bílkový máslový krém neboli swiss meringue buttercream, jehož předností je, že je hutný a krásně drží tvar.

Základem tohoto krému je totiž dotuha a nad párou ušlehaný sníh z bílků, do něhož se vmíchá máslo. Navíc se dá tento krém dobře obarvit potravinářskými barvami. Díky tomu můžete jednoduše vytvořit kontrast, který je u dortu s linií zlomu potřeba. 

Sněhový máslový krém pak snadno připravíte podle tohoto receptu

Ve větší nerezové misce smíchejte nad horkou párou 4 bílky s 210 g cukru, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Směs pak ještě šlehejte ručním elektrickým šlehačem nad párou asi dvě minutky, pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo (na toto množství asi 310 g).

Krém pak můžete nechat jen tak neochucený a jen jej obarvit potravinářskými barvami nebo jej můžete dochutit rozpuštěnou čokoládou, vanilkou, nutellou, citronovou šťávou či ovocným pyré. 

Jak udělat trhlinu v dortu?

Prasklina se pak tvoří poměrně snadno. Možností je sice více, ale ta nejsnazší je, že při potírání dortu krémem se uprostřed ponechá pruh, který se ničím nepotře. Dort se vám bude lépe zdobit, když použijete otočný dortový stojan, s jehož pomocí vytvoříte na bocích dortu hladký krémový potah, a ofsetovou stěrku, jíž se krém dobře roztírá. 

Krémem kontrastní barvy nebo polevu pak vytvoříte uprostřed dortu na nepotřeném místě nepravidelnou čáru tak, aby se vytvořil efekt trhliny. Její okraje pak můžete ještě zvýraznit dalším krémem, posypem nebo jedlými fixami či gely. Trhlinu už pak jen vyplníte třeba  ovocem, čokoládovými kuličkami, nasekanými ořechy nebo třeba květinami z marcipánu.

Podívejte se, jak na to, třeba na tomto videu: 

Fault line cake v Peče celá země?

Soutěžící při vytváření dortu popustili uzdu fantazii, inspiraci hledali například ve svých oblíbených nápojích, vsadili na izomaltové dekorace nebo obarvené ovoce. Pekařem týdne se nakonec stal Vojta, jehož všechny sladké výtvory ocenili porotci pozitivně.

„Vojta exceloval. Vizuálně to byl jeden z nejpovedenějších kousků a taky musím říct, že na něm použil spoustu technik i odvážné barvy, to si ne každý dovolí…," ohodnotil Vojtův výkon porotce Josef Maršálek

Na výtvory jednotlivých soutěžících se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Peče celá země: Fotky ze zákulisí

Ukázat 30 fotografií

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více