Halušky z řepy: Na odlehčenou verzi klasického jídla stačí jen tři ingredience a dostanou vás výraznou chutí i barvou
15. 2. 2024 Vaření
Máte rádi halušky? Slovenský národní pokrm je hodně populární, rozhodně však nejde o žádnou dietku. Klasickou verzi ovšem můžete poměrně snadno odlehčit tím, že místo brambor použijete červenou řepu. Řepné halušky jsou pak vynikající nejen s brynzou ale ještě víc s kozím sýrem.
Místo brambor řepa
Halušky jsou asi nejslavnější slovenská specialita, která se postupně propašovala i k nám a celkem úspěšně se zabydlela také na Valašsku. Nejslavnější jsou halušky s brynzou a špekem, poměrně oblíbené jsou však i halušky s kysaným zelím a slaninou, kterým se říká strapačky.
V obou případech však jde o ty samé malé nočky z bramborového těsta, které se připravuje ze syrových brambor. Pokud se však bramborám snažíte ve stravě vyhýbat kvůli vysokému podílu škrobu, který obsahují, řešením je vyzkoušet verzi s řepou.
Mohlo by vás zajímat
Halušky z vařené řepy
Halušky totiž není nutné dělat jen z brambor, ale klidně i z dýní a nebo právě z řepy. Ta se do haluškového těsta nepřidává navíc, ale rovnou se jí brambory nahradí. Rozdíl je jen v tom, že zatímco v případě tradičních halušek se používají brambory syrové, u těch řepných neboli cviklových, jak říkají na Slovensku, se řepa nejprve vaří. Pak se do těsta buď nastrouhá a nebo se rovnou rozmixuje ponorným mixérem najemno.
Jen ze tří ingrediencí
Na řepné halušky vám stačí jen pár ingrediencí, ostatně stejně jako na ty z brambor. Kromě řepy pak už potřebujete pouze vejce a mouku, kterou můžete případně nahradit namletými ovesnými vločkami. Příprava halušek z řepy je navíc mnohem jednodušší než těch bramborových, neboť celou směs jen stačí rozmixovat a vyhnete se zdlouhavému strouhání.
Jak tvarovat halušky?
Řepné halušky se pak vaří stejně jako ty klasické v horké vodě, dokud nevyplavou. K jejich vytvoření je nejlepší použít speciální síto na halušky s dírami, které za pár korun koupíte v domácích potřebách. Pokud děláte halušky víc než jednou za rok, určitě se tato investice vyplatí. V nejhorším se obejdete i bez síta.
Nočky je možné z těsta vykrajovat malou lžičkou a házet do vody. Případně můžete vyzkoušet i tuto jednoduchou fintu - kousek těsta dejte na prkénko, to položte na okraj hrnce s vroucí vodou a nožem „škrábejte” malé nočky rovnou do vody.
S brynzou, sýrem i smetanou
Řepné halušky můžete podávat klasicky s brynzou, výborně se k nim hodí i čerstvý kozí sýr, jehož chuť se s řepou krásně snoubí a často se přidává třeba do salátů s řepou. Přípravit si na ně můžete také sýrovou omáčku ze smetany, v níž rozpustíte nějaký strouhaný sýr. Výborně se na ně hodí i feta nebo dietní cottage sýr. Celý pokrm nakonec můžete posypat nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou nebo nasekanými vlašskými ořechy.
Recept na halušky z řepy
Zaujala vás tato netradiční verze halušek? Tak ji vyzkoušejte podle našeho receptu. Děti, a hlavně mladé slečny, z nich budou díky jejich atraktivní růžové barvě nadšené. A jak na to?
Budete potřebovat: 150 g uvařené řepy, 200 g hladké mouky, 1 vejce a sůl, případně vodu na naředění těstíčka.
- Uvařenou červenou řepu očistěte a nastrouhejte najemno. (Řepu můžete také vložit do mixéru s trochou vody a rozmixovat na pyré.) Přidejte sůl podle chuti, vejce a hladkou mouku.
- Vše smíchejte dohromady a postupně podle potřeby přidejte vodu (každá řepa je totiž jinak šťavnatá). Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš řídké. Do velkého hrnce nalijte dostatek vody, přidejte sůl a lžící nebo přes síto tvarujte halušky, které rovnou házejte do vody.
- Když vyplavou, jsou hotové. Vodu slijte, halušky nechte okapat a podávejte se sýrem podle chuti.
Náš tip: Na postup přípravy klasických bramborových halušek se můžete podívat v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel z červené řepy: Jak na dokonale krémový hummus, rizoto s řepou nebo řepové carpaccio
Jak na nejlepší slovenské halušky: Tohle si při přípravě pohlídejte, pak budou dokonalé
Jak nastrouhat brambory. Základ do bramboráků je hotový během chvilky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 4 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 5 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená klasika: Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem jsou překvapivě jednoduché a zvládne je i začátečník
Nejčastější chyby při vaření bramborových halušek: Které to jsou a jak se jim vyhnout
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu