Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií aneb Jak jsem měnila pojišťovnu kvůli příspěvkům a co se vlastně pro celiaky nabízí
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Celiakie je nemoc, která dokáže poměrně zkomplikovat život, a to nejen tím, že najednou musíte sledovat, kde všude je lepek, ale i tím, že se bezlepková strava poměrně prodraží. O tom jsem se přesvědčila, když tuto nemoc diagnostikovali mé dceři Áně. Vše ale trochu usnadní příspěvky některých pojišťoven. 

Změna pojišťovny

Asi dvě měsíce předtím, než naší dceři Aničce diagnostikovali celiakii, jsem změnila zdravotní pojišťovnu, mně, Áně i Dorce (Aniččině sestře). Nechala jsem se prostě nalákat telefonátem, v němž mě přesvědčili, že si budu moct nechat proplácet různé aktivity a podobně.

Obvykle všechny podobné nabídky odmítám, ale tentokrát jsem podlehla, a to přes to, že jsem si nikdy dřív nenechala proplatit nic z toho, co nabízela má předchozí pojišťovna, a to dokonce ani dentální hygienu nebo třeba sportovní kroužky dětí. Prostě jsem se k tomu nedostala. Ale najednou mi to přišlo jako dobrý nápad. 

Příspěvky na potraviny

Vlastně by tento můj krok ani moc nevadil a mohla jsem dál zvesela nevyužívat různých příspěvků, kdybychom nezjistili, že má Áňa celiakii. Zkušenější kamarádka nás totiž seznámila s tím, že pojišťovny celiakům přispívají na potraviny. To, že se to bude hodit, jsem zjistila záhy, když jsem se v obchodě podívala na ceny bezlepkových potravin.

Třeba taková bezlepková mouka stojí až třikrát tolik než normální, bezlepkové pečivo nebo těstoviny jsou také mnohem dražší a v restauracích si také připlatíme, když Áně necháme připravit extra něco bezlepkového

Ne, že bychom si to nemohli vůbec dovolit, ale přece jen to byl zásah do rodinného rozpočtu, a tak mě informace o příspěvcích pojišťoven potěšila, tedy do té doby, než jsem zjistila, že na celiakii přispívají všechny pojišťovny… Kromě té, k níž jsme zrovna přešli. Naštěstí je možné pojišťovnu jednou za 12 měsíců změnit, tak jsem při nejbližší možné příležitosti o změnu zažádala, a pak i o příspěvek. 

Kolik dostanete od pojišťovny

Velkým plusem je, že třeba naše pojišťovna (nyní tedy VZP) dává všem celiakům, kteří o to zažádají, příspěvek 8000 Kč (rozdělený na dvě pololetní platby ve výši 4000 Kč), a to bez ohledu na to, kolik utratíte. Dřív to prý, jak říkala jiná kamarádka, bylo mnohem složitější a bylo nutné si nechávat účtenky.

To ale neplatí u všech pojišťoven a jinde doklad požadují. Myslím, že pokud by to tak bylo i u VZP, dopadla bych stejně jako s těmi příspěvky na plavání nebo dentální hygienu. Takto však byla žádost o příspěvek snadná, stačilo jen vyplnit formulář, zaslat pojišťovně, a ta nám po nějaké době zaslala peníze rovnou na účet. 

Jaké jsou příspěvky pro celiaky?

Pokud byste zrovna řešili podobnou záležitost, zapátrala jsem, jak je to s podmínkami všech pojišťoven a kolik a jakým způsobem přispívají. A zde je jejich přehled. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna – příspěvek 8000 Kč je určen dětem do 18 let a studentům do 26 let (se statusem nezaopatřené dítě). Není nutné předkládat platební doklady o nákupu bezlepkových potravin nebo o platbě jídel třeba ve školní jídelně. Žádat o něj mohou ti s potvrzenou diagnózou s kódem K 90.0 celiakie.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví – příspěvky získáte prostřednictvím bonusového systému OZP Vitakarta podle dosažených kreditů, a to až do výše 10 000 Kč. Není nutné dokládat diagnózu, je však nutné předložit účtenky, na níž jsou potraviny označené jako BLP. Účtenka nesmí být starší než tři měsíce. 

Vojenská zdravotní pojišťovna - celiakům nepřispívá

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – příspěvek poskytují na potraviny, které si pojištěnci s celiakií zakoupí v lékárně, prodejně zdravé výživy nebo ve speciálním oddělení bezlepkových potravin v hypermarketech nebo jiných prodejnách a na specializovaných webových stránkách. Účtenka nesmí být starší než 3 měsíce. Pro čerpání je nutné doložit diagnózu, tedy to, že má dítě celiakii, potvrzením od lékaře nebo lékařskou zprávou. Částka může být až 2000 Kč.
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda – všichni klienti pojišťovny bez ohledu na věk mohou čerpat příspěvky až do výše 5000 Kč, a to jednou za rok. U prvního čerpání k tomu potřebují vyjádření ošetřujícího lékaře o nezbytné dietě.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky – jejich předností je, že přispívají dětem i dospělým. Částka může být až 2000 Kč. O příspěvek se žádá pomocí formuláře, je nutné předložit daňový doklad (ne starší než 3 měsíce). Pojišťovna může zažádat k první žádosti o formulář s potvrzenou diagnózou.

Revírní bratrská pokladna - příspěvek 1000 Kč se poskytuje bez rozdílu věku, poprvé je nutné předložit tiskopis Potvrzení o celiakii.

Bez ohledu na příspěvky pojišťoven je dobré vědět, co nakupovat. Ne všechny bezlepkové potraviny vám totiž budou chutnat. Třeba s těstovinami to u nás byl poměrně boj. O tom, jaké nakonec Aničce zachutnaly, si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Něco navíc: Patříte-li taky mezi celiaky, můžete si podle našeho receptu upéct bezlepkový dort.

 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více