Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený květák chutná úplně skvěle a rajčata mu přidají na šťavnatosti.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Květák patří k oblíbeným zeleninovým surovinám v našich kuchyních. Připravovat ovšem neustále dokola mozeček nebo smaženou verzi už kolikrát člověka nebaví. Proto je dobré vyzkoušet i jiné recepty, které nabízejí všelijaké využití květáku. Třeba ho zkusit zapéct se sýrem.

Zdravé stravování

Květák do svého jídelníčku zařazují především lidé, kteří dbají na zdravý životní styl. Vysoká nutriční hodnota a nízký obsah kalorií jsou totiž pádnými důvody, proč tuto zeleninu konzumovat. Navíc, jak uvádí studie z roku 2013, je květák dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů a obsahuje rovněž vitamíny C a K.

Možnosti použití

Obalovaný smažený květák je asi nejklasičtější možností, jak tuto zeleninu připravit, ale také nejkaloričtější. Další variací je květákový mozeček, oblíbená je i květáková polévka, připravit si můžete květákové karbanátky nebo hit posledních let, květákové rizoto

A s květákem samozřejmě můžete směle i do trouby. Příznivci low carb diety si jistě zamilují květákovou pizzu bez mouky, na instagramu nedávno "zahvězdil" ale také netradiční květákový steak. 

Květákové steaky jinak

Jak na květákový steak z trouby? Samozřejmě můžete květák jen nakrájet na širší plátky, okořenit a upéct v troubě, ale ještě zajímavější variantu ukázal nedávno na svém instagramovém profilu uživatel se jménem organicallyca

Jeho květákový steak je totiž něco mezi smaženým květákem, steakem a pizzou. Navíc nabitý bílkovinami a chutí. Ostatně, posuďte sami.

Květákový steak s rajčaty a mozzarellou 

Na přípravu 2 „steaků“ z květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, 1 lžíci řeckého jogurtu, 4 plátky rajčat, 1 nastrouhanou mozzarellu, oregano, sůl a pepř.
Jak na to?

  1. Květák nakrájejte na silné plátky, široké alespoň dva centimetry.
  2. Nyní si připravte těstíčko. V míse rozšlehejte vejce s řeckým jogurtem, solí a pepřem, až získáte hustší hmotu.
  3. Plátky květáku namočte do těstíčka a dbejte na to, aby byly ze všech stran dobře obalené.
  4. V pánvi rozehřejte trochu oleje a obalené plátky květáku smažte zhruba 5 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
  5. Na každý plátek květáku položte dva plátky rajčete, posypte oreganem a nastrouhanou mozzarellou.
  6. Nyní květák dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 stupňů zhruba 10-15 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a lehce nezezlátne.
  7. Před podáváním nechte květákové „steaky“ chvíli odpočinout.

Náš tip: Jak si připravit květák zapečený se sýrem se dozvíte v našem videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie