Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krtkovy hromádky nemusí být vždy nežádoucí. V podobě dezertu je milujeme. Přichystejte si mini krtkovy dortíky, připoménající malou hromádku z hlíny, a vychutnejte si krém s banánem na kakaovém korpusu, zasypaném drobečky.

Krtkův dort 

Krtkův dort byl v devadesátých letech minulého století na vrcholu popularity. Efektní dort se skládá z kakaového korpusu, banánů a šlehačky s kousky čokolády. S úspěchem si ho připravujeme i doma. Vynikající dezert je stále oblíbený. Krtkův dort pečeme v klasické verzi dortu, ale také na plech.

Mini podoba krtkova dortu

Skvělým nápadem je jeho mini verze, která tak trochu připomíná jednohubky. Roztomilý dezert poslouží třeba jako vynikající kousek pohoštění při oslavě

Příprava miniverze není nijak komplikovaná, pokud správně připravíme korpus a banánový krém. Samotné sestavování spočívá v navrstvení krému na kakaová kolečka a v posypání nastrouhanými odřezky zbytku korpusu. Nastrouhaný korpus pak jemně přitlačíme na krém a vytvarujeme do polokoule tak, aby hromádka hezky držela pohromadě.  

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Mini krtkovy dortíky

Na korpus potřebujete: 320 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 200 ml oleje, 200 ml mléka a 1 prášek do pečiva. Na krém si připravte: 3 banány, 200 ml smetany ke šlehání, 300 g mascarpone, 80 g čokoládových kousků a cukr moučku (podle chuti).

Jak na to?

  1. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

  2. Ze žloutků a cukru vyšlehejte v hlubší míse ručním šlehačem pěnu. Do ní pak po částech zašlehejte olej a mléko. Zašlehejte smíchanou mouku s kakaem a práškem do pečiva. A velmi zlehka na závěr vmíchejte do těsta vyšlehaný bílkový sníh.

  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Na plech vystlaný pečicím papírem rozlijte kakaové těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Plech dejte do trouby péct a upečte korpus. Trvá to asi 25-30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.

  4. Pak z něj vykrajujte kolečka třeba pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka. Dávejte je na tácek.
  5. Ze zbytku vykrájeného korpusu nastrouhejte drobenku. Bude se hodit na obalování.
  6. Na krém vyšlehejte v míse smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem. Banán nakrájejte nadrobno a vmíchejte ho do krému spolu s čokoládovými kousky. Krémem naplňte cukrářský sáček.
  7. Na kolečka naneste banánový krém a posypte ho drobenkou. Trochu přitlačte rukama. Vzniknou hromádky. Hromádky ještě můžete ozdobit třeba kvítky sedmikrásky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více