Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Zdroj: Toprecepty.cz

Rebarbora je vynikající jarní zelenina, kterou ale používáme hlavně do sladkých jídel místo ovoce. Oblíbená je pro svou mírně nakyslou chuť. A právě teď je její sezóna, nejvyšší čas ji sklízet a připravit z ní skvělé dobroty.

Co je rebarbora

Reveň kadeřavá neboli reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) je sezónní zelenina, ale její šťavnaté řapíky se zpracovávají hlavně jako ovoce. Jde o velmi starou rostlinu, která byla populární například v Tibetu a arabských zemích.

Vyniká svěží vůni a nakyslou chutí, obsahuje množství vitaminů (hlavně vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C), z minerálů především draslík a vápník, ale část rostliny je jedovatá. Typickou chuť rebarboře dodávaji kyselina jablečná a kyselina citronová. A pověstná je třeba v britském dezertu zvaném crumble.

Kdy se nesmí jíst rebarbora

Rebarbora je velmi vyhledávaná, ale je třeba si vždy připomenout, že ji nejíme v syrovém stavu. Konzumují se pouze řapíky, listy jsou jedovaté.

Než se do konzumace této zeleniny pustíme, je důležité vědět, že obsahuje kyselinu šťavelovou. A právě v listech je této kyseliny nejvíce. Vařením a blanšírováním se její obsah sníží.  Vroucí vodu, ve které jsme rebarboru blanšírovali, pak vylijeme.

Pokud je reveň v sezóně, tedy zhruba od poloviny května do druhé poloviny června, je obsah kyseliny šťavelové nižší. Stárnutím se zvyšuje a rostlina pak není vhodná k jídlu vůbec. Přelomovým dnem je podle tradic svátek sv. Jana (24. června), kdy nastává letní slunovrat. Pak bychom se této rostlině měli vyhnout. 

Jak vypadá rebarbora

Rebarbora je snadno rozpoznatelná svými zelenými až načervenalými řapíky. Vyhledávanější jsou ovšem řapíky rebarbory s červenou barvou, protože mají jemnější chuť. 

Jak se čistí rebarbora

Jak už jsme uvedli, rostlinu je třeba před jídlem tepelně upravit. Nejdříve ale stonky omyjeme a stáhneme z nich slupku, která je tuhá a špatně stravitelná. Pokud ovšem máme k dispozici mladé tenké výhonky, tak mají tenkou slupku a loupat  je nemusíme.

Jak se jí rebarbora

Očištěnou rebarboru většinou krájíme na menší kousky, případně kostičky. Můžeme je vařit, péct, ale i uchovat v podobě mražení. Nakrájené je hned bez tepelné úpravy dáme na tácek vedle sebe zamrazit, zmrzlé přesuneme do sáčku nebo nádoby a skladujeme v mrazáku. 

Rebarboru je třeba zpracovat co nejdříve po sklizni nebo po přinesení domů z nákupu. Při nákupu hlídáme, aby rostlina měla čerstvá místa řezu a aby řapíky byly pevné a lesklé. Skladovat rostlinu můžeme jen krátce, a to tak, že ji zabalíme do vlhké utěrky a dáme do ledničky tam, kam dáváme zeleninu. Skladovat se dá jen pár dnů, snadno hnije.

Když budeme rebarboru vařit, vezmeme si na pomoc smalt, kameninu, případně sklo. Hliníkové, měděné, nerezové a železné nádobí vlivem kyselin oxiduje. 

Rebarbora

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Na co se používá rebarbora

Rebarbora se výborně hodí do koláčů z piškotového i třeného těsta, do buchet, i do závinu. Můžeme si ji po tepelné úpravě dát i do kaší, jogurtů, salátů, ale také si z ní přichystat džemkompot, který zdokonalí hřebíček a citronová kůra. Rebarbora se hodí i do slané kuchyně, uplatní se hlavně jako pikantní čatní, vynikne v omáčkách k masu. 

Zdroje informací: 
nzip.cz: Rebarbora
bezpecnostpotravin.cz: Reveň

Náš tip: Z rebarbory si můžete přichystat třeba podle následujícího videoreceptu tento výborný koláč s tvarohem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie