Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zažeňte podzimní depresi! 10 snadných triků, díky kterým budete energičtí a spokojení
Zdroj: Bruce Mars, Unsplash.com

Sezónní deprese silně útočí právě při šedivém a deštivém podzimu. Jsme kvůli ní neveselí a bez energie. Únavu způsobuje celá řada faktorů, mezi ty nejčastější patří dlouhé hodiny strávené prací, nevhodná strava a nedostatek odpočinku. To vše snižuje tělesné zásoby živin a způsobuje únavu... Ale dá se to změnit!

1. Zbavtese stresu

Naučte se každodenně vykonávat nějakou činnost, která odpoutá vaši mysl od negativních myšlenek. Můžete cvičit, meditovat, poslouchat hudbu nebo třeba pracovat na zahrádce.

2. Neignorujte alergii

Pokud trpíte nevysvětlitelnými letargiemi, může to být způsobeno alergií na některý druh potravin. Pokud hledáte příčiny letargie, i toto hledisko je potřeba vzít v potaz.

3. Omezte alkohol

Větší konzumace alkoholu nejen negativně ovlivní náš život, ale ruší i kvalitní spánek.

4. Přestaňte kouřit

Tento zlozvyk zvyšuje spotřebu mikroživin a vitamínů (především B a C) v játrech. Navíc přidělává "práci" antioxidantům, které bojují v těle se škodlivými radikály a pomáhají tělo detoxikovat.

5. Dbejte na kvalitní spánek

Pročistí mysl a zvýší hladinu energie. Problémy s usínáním a poruchy spánku řeší celá řada z nás. Vyzkoušejte třeba mléko s medem, aromaterapii či bylinné čaje.

6. Choďte na čerstvý vzduch

Svižná procházka na čerstvém vzduchu dodá tělu dostatek kyslíku, který pomůže uvolnit nahromaděné napětí a zvýší hladinu naší energie.

7. Jezte kvalitní a zdravou stravu

Tělo musí čerpat energii v průběhu celého dne, to mu umožní pouze kvalitní a vyvážená strava. Potraviny pro energii – ovesné vločky, mandle (obsahují hořčík, který pomáhá bojovat proti únavě), brokolice (antioxidační účinky pomáhají v boji proti volným radikálům a zvyšují obranyschopnost organismu), čočka (obsahuje velké množství železa, bez něhož je naše tělo unavené a vyčerpané), naklíčená semínka (obsahují celou řadu minerálů, které pomáhají v boji proti únavě), sezamová a slunečnicová semínka, banány (obsahují přírodní sacharidy, které jsou okamžitým zdrojem energie).

8. Odpočívejte

Relaxovat a odpočívat se dá různými způsoby. Třeba relaxační koupel si můžete vychutnat v pohodlí domova a postačí vám k nim jen teplá voda a pár přísad. Regenerační koupel z mořských řas pomůže zahnat únavu. Koupel s mořskou solí očistí tělo a zpevní pokožku. Koupel v rašelině dodá tělu energii a uleví bolavým kloubům. Koupel s přísadou medu je ideální pro ty, kteří trpí nespavostí či nadměrným stresem. Pelyňková lázeň pomůže harmonizovat tělo a ducha a navíc je vhodná při chronických kožních potížích. Využít lze i povzbuzujících účinků šalvěje. Po náročném pracovním dnu oceníte i koupel uklidňující, kterou lze připravit ze směsi lipového květu, kostivalu, ovsa a řebříčku.

9. Dopřejte si masáž

Podpoří relaxaci a uvolnění, regenerují ztuhlé svaly, pomáhají odstranit únavu, stres a vnitřní napětí. Jejich účinky ještě zvýší použití relaxačních aromaolejů. Vyzkoušet můžete třeba masáž pomocí lávových kamenů, která pomáhá stimulovat krevní oběh, harmonizuje organismus, podporuje jeho detoxikaci, odstraňuje psychické potíže, posílí imunitní systém.

Medová masáž nejenže umožní vašemu tělu příjemnou relaxaci, navíc jej zbaví toxinů a pokožce dodá potřebnou výživu a hydrataci

10. Zkuste aromaterapiei

Využívá léčivé síly přírody a silic. Pro únavu, stres a uvolnění napětí jsou vhodné tyto aromaoleje – citron (ideální při duševní námaze), cypřiš (pomáhá vyrovnat psychické napětí), estragon (povzbudí a osvěží), jasmín (navozuje optimismus), levandule (má uklidňující účinky), mandarinka (uvolňuje napětí), meduňka (je ideální pro zklidnění), neroli (má pozitivní vliv na psychiku, podporuje soustředění), pačuli (je vhodný při meditaci), rozmarýn (má stimulující účinky při únavě), ylang – ylang (má antidepresivní účinky, zmírňuje napětí).

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

ukocouradoma ukocouradoma

13. 11. 2017 18:20

Tipy jsou fajn, za mě vyhrává hlavně aromaterapie, možná právě proto, že se na ni často zapomíná. Ale v seznamu chybí i taková obyčejná věc jako je voda (nápověda tu:https://www.slimming.cz/unava-a-zadna-energie/), podobně jako vzduch je i voda základním zdrojem energie pro život člověka, jídlo je až pak:-).

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více