Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
1. 11. 2020 Vaření
Každý tu vůni známe; tu vůni pečených jablek a skořice, která natolik nezaměnitelná, že každý hned s jistotou ví, že si jde do kuchyně pro nefalšovaný štrůdl. Dalo by se ale říct, že kolik je lidí, tolik je různých štrůdlů. Někdo ho rád s ořechy, někdo s rozinkami, všichni se ale shodnou, že štrůdlem nepohrdnou. Poradíme vám, jak zvládnout jeho tradičně sladkou, ale i stále oblíbenější slanou variantu.
Z Rakouska až na náš stůl
Že je štrůdl naše rarita? Omyl! Slovo štrůdl pochází z německého „Strudel“, které je odvozeno od středověkého slova vír. Nejstarší nám známý recept na štrůdl pochází z roku 1697 a tento rukopis je uložen v radniční knihovně města Vídeň.
Ať už se jedná o sladkou nebo slanou variantu vrstveného pečiva s náplní uvnitř, štrůdl získal popularitu v 18. století díky rozpínavosti Habsburské monarchie. Rakouská kuchyně byla po staletí formována a ovlivňována všemi národy, se kterými monarchie přišla do styku. Konkrétně štrůdl můžeme připodobnit k baklavě původem z Osmanské říše, která se do zemí pod nadvládou vznešených Habsburků dostala přes Maďarsko (tehdejší Uhry). Štrůdl je nejčastěji spojován s Rakouskem, tradičním zákuskem se však stal na celém území bývalé monarchie.
Nejčastějším typem je ten klasický, který známe od babiček – plněný jablky, často se však objevují i slané varianty. Rakušané jsou na štrůdl náležitě hrdí. Společně s vídeňským řízkem a tafelspitzem ho považují za svůj národní pokrm.
Sladká varianta
- 500 g hladké mouka
- 250 g hery
- 2 čajové lžíce citronové šťávy nebo octa
- 0,25 lžička sůl
- 1ks vejce
- 1 ks žloutek
- 1 kg jablek
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 60 g bílého nebo třtinového cukru
- Kokos a skořice dle chuti
- Vlašské ořechy
- 0,13 l vlažné vody
Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici. Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdelník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek. Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy. Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem. Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.
Snadná slaná varianta z listového těsta
- 1 balení listového těsta
- 20dkg šunka
- 5 dkg sýra
- 1 cibule
- 1 vejce
- česnek
- kečup
- oregano
- kmín nebo paprika
Listové těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme česnekem vymíchaným v kečupu. Posypeme oreganem nebo kořením podle vlastní chuti, poklademe plátky šunky, sýra a posypeme syrovou nakrájenou cibulí. Zavineme a pomažeme vejcem. Můžeme posypat oreganem, paprikou nebo kmínem. Pečeme při 200 stupních, dokud těsto nezezlátne.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře