Den pendreků
Národní den
Kdo by neznal pendreky? Tradiční pochoutku, která nám všem připomene sladkou chuť dětství a cukrovinek. Jste zastánci obyčejného černého pendreku nebo je podle vás lepší pendrek v čokoládě či s ovocnou nebo karamelovou příchutí? Otevřete sáček lékořicových dobrot a oslavte s námi 12. dubna den pendreků.
Pendrek je cukrovinka, která obsahuje extrakt z lékořice. Lékořice je rostlina, která kvete v létě fialovými květy a důležitý je její kořen. Kořen se nakrájí, namočí a namele na malé kousky. Poté se vaří, až se odpaří veškerá tekutina a zbyde hustá černá hmota tzv. lékořicový extrakt. V Českých zemích bylo běžné užití lékořice v tehdejší medicíně k odstranění potíží v trávicí soustavě, k tlumení kašle aj. Podle všeho má i protizánětlivé účinky, a dokonce působí proti kožním onemocněním včetně akné. Pokud jste milovníci pendreků, buďte obezřetní, při nadměrném užívání může lékořice zvýšit krevní tlak a způsobit i otoky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pendreky doma
Chcete mít pendrek podle svého gusta? Vytvořte si s námi vlastní cukrovinku přesně podle své chuti. Do hrnce nasypeme 200 g třtinového cukru, 175 g másla, 50 g medu a 100 g kondenzovaného mléka. Směs v hrnci přivedeme k varu a mícháme. Správnou konzistenci zkusíme tak, že směs nabereme na lžíci a ponoříme do studené vody. Pokud se podaří zformovat kuličku, máme hotovo. Vše nalijeme do 100 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžičku tekutého lékořicového extraktu a lžičku oblíbené rostlinné šťávy (např. řepového džusu). Směs promícháme, nalijeme do formy s pečicím papírem a necháme hodinu tuhnout. Poté krájíme, popř. obalíme v cukru a mlsáme.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pendreků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 2 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 4 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené bagetky
Přidáno 30. 5. 2024 13:47
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama
Milujete Salko od dětství až do dnešních dnů? Z kondenzovaného mléka lze vytvořit celé spektrum cukroví, dokonce i vánoční likér
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní