Světový den povědomí o plýtvání jídlem
Světový den
Světový den povědomí o plýtvání jídlem připadá na 29. září. Poprvé jej vyhlásilo valné shromáždění OSN na rok 2020 s cílem upozornit na celosvětové dopady plýtvání jídlem a pokusit se o jejich zmírnění. Jak velký je to problém a proč by se měl zapojit každý z nás?
Objem potravin, který přijde vniveč je obrovský. Podle studie s názvem Celosvětový úbytek potravin a plýtvání potravinami od Organizace pro zemědělství a výživu se nespotřebujeme až jedna třetina vyprodukovaných potravin. Což s sebou nese na jedné straně obrovské ekonomické ztráty, ale i negativní dopady na životní prostředí. Až 10 % celosvětových emisí skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin. V zemích EU se podílejí na plýtváním jídlem domácnosti z více než 50 %. Nejvíceplýtvají mladí lidé, nejméně pak senioři.
Mohlo by vás zajímat
Jak neplýtvat jídlem
Jde také o enormní ztráty vody, která je potřeba k produkci potravin i plýtvání ornou půdou – potraviny, které se nakonec vyhodí, se pěstují na více než čtvrtině orné půdy.
Do oslav tohoto světového dne se zapojují celebrity z celého světa. V roce 2021 vystoupil s poselstvím také papež František. Světový den bez plýtvání jídlem silně rezonuje také na sociálních sítích. Díky nim a různým aktivitám se jídlo, které by skončilo v koši, dostane k potřebným.
Velkým trendem současnosti je tzv. Zero waste. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace našich předků. V sekci Tipy a triky poradíme, jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den povědomí o plýtvání jídlem?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 21 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 23 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Šunkofleky: Česká klasika může být lahodnější díky smetaně a vývaru z uzeného masa, důležité je správně uvařit těstoviny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jarní Apetit piknik nabídne skvělé jídlo i osobnosti kulinářského světa. Zamíří na něj Maršálek, Punčochář i vítěz Peče celá země