Recepty s avokádem - slané i sladké pokrmy
Botanicky je to ovoce, ale chuťově jej máme zařazené spíš jako zeleninu. Avokádo je plodem rostliny zvané hruškovec přelahodný a je plné vitamínů a minerálů. Najdeme v něm například vitamíny K1, B9, B5, C, E, dále není zanedbatelný ani obsah hořčíku a manganu. Avokádo obsahuje hodně vlákniny, až 30 % doporučené denní dávky. Díky tomu zasytí na dlouhou dobu a podporuje správný chod trávení, je tedy výbornou surovinou při redukční dietě. Největším benefitem exotické plodiny je bezpochyby obrovský obsah zdravých tuků - v zeleném plodu najdeme až 60 % doporučené denní dávky. I proto si avokádo v minulosti vysloužilo přezdívku máslo námořníků. Na lodích, které jej dovážely do Evropy, by se klasické máslo během dlouhé cesty zkazilo, a tak mořeplavci používali právě rozmělněnou avokádovou dužinu.
Dnes je avokádo oblíbenou dobrotou návštěvníků luxusních bister a kaváren. Takzvaný avotoast, tedy toast s avokádem, se stal jedním z poznávacích znamení generace dnešních dvacátníků. Problém s avokádem je ovšem ten, že jeho dovoz zanechává výraznou uhlíkovou stopu, a tak velká poptávka po tomto ovoci, která způsobuje i jeho velkou produkci, není zrovna přátelská k životnímu prostředí. Jenže v kuchyni je avokádo neocenitelným pomocníkem! Slouží totiž jako náhrada klasického másla veganům a dalším, kteří nemohou nebo nechtějí jíst tuky živočišného původu. Avokádo ale na stole potěší i strávníky bez dietních omezení. Dá se z něj vyrobit lahodné quacamole nebo pomazánka s tvarohovým základem. Často se také přidává do zdravých receptů na fit moučníky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na falešné tiramisu z pomazánkového másla: I při dnešních cenách vyjde levněji než originál a chutná výtečně
Etiketa je důležitá i na dovolené, říká Ladislav Špaček. Jídlo si neodnášejte z restaurace, nevozte si řízky a dbejte zvyků dané země, radí
Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?