Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole
Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.
Historie a složení mazance
Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 6 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 10 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 11 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
Strouhaná buchta z kakaového těsta s lahodnou tvarohovou náplní je vláčná a nadýchaná, lehce ji zvládne i začátečník