Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?

Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?

Rýže je perfektní všestrannou přílohou. Je bohatá na sacharidy a představuje významný zdroj energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a některé minerály a vitamíny, zejména B-vitaminy, draslík a hořčík. Rýže je obvykle bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií. Výhodou je, že ji můžete připravit v hrnci, troubě i třeba v rýžovaru. 

Druhy rýže 

Existuje několik druhů rýže, které se nepatrně odlišují chutí i způsobem využití. 

  • Rýže natural (hnědá) je vlastně neoloupaná. Obsahuje velké množství živin, vlákniny a dalších prospěšných látek, a proto patří mezi nejzdravější. 
  • Rýže basmati patří mezi oblíbené. Má dlouhá bílá zrna, po uvaření se sype a nelepí, a tak se hodí nejvíce jako příloha nebo do salátů
  • Jasmínová rýže je také velmi v oblibě. Po uvaření ale lepí a má o něco výraznější chuť, a tak se hodí spíše k méně výrazným jídlům. 
  • Rýže parboleid není odrůda, ale způsob zpracování. Po uvaření je sypká a pevná.
  • Rýže Arborio neboli rýže kulatá je ideální pro přípravu rizota, kaše nebo nákypu. Je typická kašovitou až krémovou konzistencí. 
  • Sushi rýže má kulatá zrnka a po uvaření je velmi lepkavá, aby se daly vytvořit hrudky, které lze nabírat i hůlkama. 
  • Další méně známé rýže: červená, černá, Carnaroli atd. 

Nejoblíbenější recepty 

Rýže má nespočet různých využití. Nejčastěji se používá jako příloha k masu (kuřecímu, hovězímu, vepřovému, mletému) či vložka do polévky, můžete z ní vytvořit chutné rizoto, sladký nákyp či kaši, lahodné sushi, ale i třeba různé placky se zeleninou.  

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Paella

Paella je typický španělský pokrm, pocházející z města Valencie. Jedná se o španělské rizoto, které se připravuje ve zvláštní velké nízké pánvi s uchy. V minulosti se připravovala nad otevřeným ohněm. Hlavní surovinou je rýže, dále buď ryby, nebo plody moře, kuřecí maso, zelenina a koření. Jsou různé varianty tohoto pokrmu dle lokality, ve které se připravuje.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je odrůda dlouhozrnné rýže, která má zvláštní jemné aroma, připomínající vůni jasmínu. Nejrozšířenější je v Asii (především v Thajsku), ale pochutnávají si na ní lidé z celého světa. Tato rýže lepí, doporučuje se zejména k pokrmům s omáčkou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Basmati

Basmati je druh dlouhozrnné rýže, která se při vaření neslepí. Má dva roky "stárnout" v suchu a temnu, aby se rozvinula její vůně s oříškovým nádechem. Je to princezna mezi rýžemi. Více viz. Rýže basmati.

1 4 5 6

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli