Jak připravit bramborové šulánky s mákem. Uvařte si milované retro jídlo z dětství
Bramborové šulánky jsou jídlem, které si možná pouze mlhavě pamatujeme z dětství, ale toužíme ho znovu ochutnat. Na šulánky potřebujeme bramborové těsto a na jejich posypání je nejlepší mletý mák, smíchaný s cukrem moučkou.
Levné jídlo našich babiček
Šulánky se připravují z bramborového těsta, stejně jako řada dalších krajových specialit jako jsou různé šišky, šudlíky, peciválky a knedlíky. Na přípravu šulánků nám stačí jenom několik snadno dostupných surovin, jedná se totiž o levné jídlo našich babiček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na bramborové šulánky
Samotná příprava šulánků začíná nejlépe už den předem, kdy si brambory uvaříme ve slupce, a necháme je do druhého dne vychladnout. Potřebujeme:
- 600 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- sůl
- a vejce
Jak připravit těsto na bramborové šulánky
Druhý den po uvaření brambor se již pustíme do přípravy bramborového těsta na šulánky:
- Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
- K bramborám přisypeme mouku, špetku soli a přidáme vejce.
- Svižně a bez otálení zpracujeme těsto, protože stáním řídne.
- Z těsta uválíme přibližně 1,5 cm tlusté válečky, které krájíme na 3 cm dlouhé "šulánky".
- Šulánky vložíme ihned do vařící vody, a po vyplavání je vaříme přibližně 5 minut. Poté je sítem vybereme, necháme okapat a dáváme do vymazaného pekáče nebo jiné nádoby.
- Šulánky na talíři posypeme mletým mákem a cukrem moučkou, poté zalijeme rozpuštěným máslem.
Názorný postup přípravy bramborových šulánků můžeme zhlédnout v následujícím video-receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 2 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 3 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Komentáře