Creme Brulee je francouzský smetanový dezert s karamelovou krustou
Creme Brulee (v orig. crème brûlée) se připravuje podle starého francouzského receptu. Jedná se o lehký dezert ze smetany, žloutků, cukru a tenké krusty opáleného cukru na povrchu.
Creme Brulee, pálený krém, se podobá našemu pudinku, ale je daleko krémovější díky základu ze smetany a žloutků. Podává se v ohnivzdorných miskách ze skla, porcelánu nebo z terakoty, a zdobí se ovocem, které úžasně podtrhne jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Creme Brulee
Velkou výhodou je použití vhodných formiček a opalovací pistole. Potřebujeme:
- 600 ml 33–40% smetany ke šlehání
- 6 žloutků
- 60 g cukru krupice
- vanilku nebo vanilkový cukr
Žloutky s cukrem vyšleháme metličkou do pěny bez velkých bublin. Ke směsi postupně přiléváme horkou smetanu, ohřátou na 80 °C, a pilně šleháme, dokud se vše nespojí. Tekutinu přecedíme přes sítko. Troubu zahřejeme na 120–130 °C. Směs nalijeme do formiček, které vložíme do vyšší formy s teplou vodou, aby byly z jedné třetiny ponořené, ale nedotýkaly se navzájem. Kelímky zakryjeme alobalem a pečeme je 30 minut v troubě, pak alobal sejmeme a dopékáme dalších 30 minut.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 11 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 15 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jak využít alobal při pečení? Matná a lesklá strana mají odlišné vlastnosti
Komentáře