Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Zdroj: freepik

Pokud umíte připravit obyčejnou jíšku, zvládnete snadno i cibulovou. Není na tom nic složitého a do některých jídel je tato jíška prostě nejlepší. Teprve správně připravená jíška dá mnoha omáčkám nebo polévkám typickou chuť.

Cibulová jíška má výraznou chuť a je skvělá do zelí, špenátu, hustých polévek a luštěninových pokrmů. K přípravě cibulové jíšky potřebujeme tuk, mouku a cibuli. Vhodná je cibule bílá i červená, případně můžeme zkombinovat obě.

Jak připravit cibulovou jíšku

Postup je zcela jednoduchý:

  1. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme mouku.
  2. Stále mícháme, dokud jíška nezíská zlatožlutou barvu.
  3. Cibulovou jíškou zahušťujeme obdobně jako obyčejnou jíškou. Máme dvě možnosti - buď do ní přidáme tekutinu nebo naopak ji přidáme do tekutiny.
  4. Povaříme ji v pokrmu minimálně 15–20 minut.

Cibulová jíška s paprikou

Do některých jídel cibulovou jíšku ještě vylepšíme přidáním papriky (koření).

  1. Nejprve připravíme cibulovou jíšku podle předchozího postupu.
  2. Přidáme k ní lžičku mleté sladké (nebo pálivé) papriky a rychle zamícháme, opravdu jen chvilku, aby paprika nezhořkla.
  3. Co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou a dál už pokračujeme podle receptu.

Taková jíška se skvěle hodí např. do segedínského guláše i jiných pokrmů podobného typu.

Podívejte se ještě na další možnosti zahušťování jídel, určitě se vám budou hodit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více