Jak připravit drobenku z oleje. I tradiční moučníky můžete připravit netradičně
Drobenka je vhodná k posypání ovoce na koláče. Lahodná krusta jim po upečení dodá sladkost, křupavost a úžasnou chuť. Drobenky je mnoho druhů - od klasické máslové až po variantu z oleje, kterou vás nyní naučíme. Její příprava je opravdu jednoduchá.
Drobenka (neboli žmolenka) je směs mouky, cukru a tuku, která se rozemne a sype na ovocný koláč ještě před pečením. Čím více je ovoce šťavnatější, tím více na ně dáváme drobenky. Nasaje do sebe přebytečnou vlhkost a chrání povrch ovoce před připálením. Po upečení se stává z drobenky křehká, křupavá krusta, bez níž si už ovocný koláč ani nedovedeme představit.
Co potřebujeme na drobenku
Naše babičky připravovaly drobenku z hrubé mouky, cukru a másla v poměru 2:1:1. My si tentokrát připravíme méně tradiční variantu, a to z oleje. Budete potřebovat tyto suroviny:
- mouku a další suché složky - hrubá, polohrubá, kokosová, ořechová nebo špaldová mouka či mouka z mletých ovesných vloček, dále mák, skořice, mleté ořechy, případně perníkové koření
- cukr - hnědý, třtinový, med, umělé sladidlo vhodné na pečení
- tuk - olej klasický, kokosový nebo ořechový, dodá drobence jedinečnou chuť a vůni
Vyzkoušejte si připravit drobenku z následujícího videa, ale pro změnu místo másla a cukru použijte olej a med:
Drobenka k ovocnému koláči prostě patří. Ochutnejte místo té klasické olejovou variantu a uvidíte, že je stejně dobrá. Když přidáte místo obyčejné mouky špaldovou, bude určitě výživnější. A víte, že si drobenku můžete připravit dokonce do zásoby? Podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na minutovou drobenku do zásoby? V mrazáku vydrží dlouho a budete ji mít připravenou na každé pečení
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Komentáře