Jak se vyrábí sýry s modrou či zelenou plísní uvnitř nebo s bílou plísní na povrchu
Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr se během zrání, které trvá až 6 měsíců, propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a umožňuje růst modrých nebo zelených plísní.
Plísňové sýry dělíme na ty s modrou nebo zelenou plísní uvnitř (Niva, Roquefort, Gorgonzola) , popřípadě s bílou plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Brie). Tyto ušlechtilé plísně dodávají sýrům delikátní chuť.
Jak se vyrábí modrý a zelený plísňový sýr
Jak se vyrábí sýr s bílou plísní na povrchu
Měkké sýry se připravují z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýrová hmota je ošetřena solí a jsou na ni aplikovány ušlechtilé plísně Penicillium camemberti a postupně i sůl. Hmota zraje několik týdnů v malých formách a výsledkem je smetanový, krémový sýr se suchou bílou plísní na povrchu.
Vyzkoušejte jeden z našich videoreceptů na přípravu řízků z mletého masa s Nivou, obdobu holandských řízků - budete mile překvapeni jeho výraznou chutí:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 3 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 6 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 8 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 11 hodinami
Komentáře