Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Na výrobu jablečného octu výhodně zužitkujeme jablka, kterých je na podzim dostatek. Získáme tím velmi ceněný produkt, který je vhodný na dochucování a okyselování pokrmů, především salátů, polévek a omáček.
Postup výroby jablečného octa není složitý. Pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, zbavená stopek, bubáků a jádřinců, vložíme do čisté sklenice a zalijeme chladnou vodou. Někdy se přidává droždí pro urychlení procesu kvašení, ale není nutné. Sklenici uzavřeme, díky tomu nebudou kolem létat octové mušky. Uložíme ji na tmavé místo (přikryjeme utěrkou) a necháme stát při pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Výroba jablečného octa
Každý den obsah promícháme vařečkou. Po deseti dnech obsah přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme do sklenice. Opět uzavřeme a uložíme na jeden měsíc na tmavé a chladnější místo. Po měsíci podle potřeby přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Můžeme sterilovat. Výsledný produkt je velmi trvanlivý.
Ocet se doporučuje k pravidelnému užívání. Podporuje trávení, reguluje nadváhu a snižuje hladinu cholesterolu. Přidáváme ho do zálivek na saláty, dochucujeme jím různé pokrmy, především polévky a omáčky. Využijeme ho při vaření všude tam, kde bychom použili obyčejný ocet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct jablečný perník. Je krásně vláčný a nejlépe chutná s čokoládovou polevou
Sezona letních jablek je tady. Tohle je 5 nejlepších způsobů, jak je zpracovat. Připravte z nich pikantní čatní nebo jablečný ocet
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Komentáře