Jak vytvarovat velikonoční mazanec. Nejčastěji má tvar kulatého bochníku
Mazanec, velikonoční bochník, je druh kynutého sladkého pečiva, které se podávalo na Velikonoce. Své jméno má od dávných dob, kdy hospodyně nosily pečivo do kostela pro svaté pomazání, dříve se mazanec nesměl nakrojit.
Mazanec má tvar bochníku, proto se mu přezdívá sladký velikonoční chléb. Jemné máslové těsto je plné rozinek a mandlí. Připravuje se většinou ze stejného těsta jako vánočka. Krajíc mazance (někdy i s máslem) byl sváteční velikonoční snídaní.
Jak vytvarovat mazanec
Připravíme si těsto, které necháme vykynout a přemístíme ho na vál:
- Těsto tvarujeme oběma rukama a hranami dlaní zatlačujeme kraje těsta pod bochník. Povrch mazance se tím uhladí a napne.
- Bochník necháme ještě půl hodiny odpočinout, pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a povrch nakrojíme do kříže.
Jak vytvarovat bochníček mazance vám ukáže naše video:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mazanec nemusí mít jen tvar bochníku. Můžeme ho splést do silného copu a smotat do tvaru věnce. Do bochníku můžeme před pečením vložit formičku a do vzniklého hnízdečka dát po upečení barevné vajíčko nebo velikonoční dekoraci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Jak vytvořit mramorový korpus na dort? Jednoduchý videonávod vám s tím poradí
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Komentáře