Jak připravit pastovaný med: Jednoduchým postupem získáte lahodnou pochoutku
Květový včelí med v tekutém stavu začne po určité době krystalizovat. Pomocí nástrojů se proces krystalizace urychlí nebo zastaví a vzniknou velice jemná zrnka, která udrží med hustý, ale přitom dobře roztíratelný.
Pastováním změníme strukturu květového včelího medu. Ten obsahuje drobné krystalky, které při konzumaci necítíme. Jejich růstu uměle zabráníme tím, že med upravíme, aby dále nekrystalizoval a tím "necukernatěl". Jak na to?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vyrábí pastovaný med
Pastovaný, pastový nebo šlehaný med neobsahuje žádné umělé přísady:
- Med pastujeme, až když vidíme, že se jeho barva začíná zakalovat - tak podchytíme začátek cukernatění.
- Med se pozvolna míchá dlouhou lžicí nebo vařečkou, čímž se zabrání krystalizaci. Získává hustou světlou konzistenci.
- Med se míchá i 3x denně po několik minut 3–6 dní. Tímto způsobem se může pastovat i rozehřátý med, který již zkrystalizoval.
Využití pastovaného medu
Kromě pravého medu si můžeme vyrobit med z různých rostlin. Ve videu můžete zhlédnout výrobu pampeliškového medu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 5 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Komentáře