Pro žampiony nemusíme chodit do lesa, ale stačí vyrazit na nákup. Možná řešíme dilema - loupat či neloupat jejich hlavičky?
Žampiony jsou velmi rychlé na vaření - pokud si je doneseme z obchodu, můžeme za chvíli chystat žampionový pokrm na stůl. Jejich příprava může být velmi snadná, pokud se ale nezdržujeme pečlivým loupáním kloboučků.
Žampiony stačí očistit od případných nečistot, k tomu nám pomůže hadřík nebo ostrý nožík. Koupené žampiony ale bývají čisté a stačí je pouze rychle opláchnout v chladné vodě. Poté je osušíme na látkové utěrce a dále použijeme podle potřeby. Žampiony, které nasbíráme v přírodě, loupeme v případě, že je tím ještě lépe očistíme. Jinak odstraníme pouze části nožek, které jsou od zeminy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč žampiony neloupat
V některých rodinách je zvykem žampiony loupat. Má to ale nějaký dobrý důvod, kvůli kterému bychom to měli dělat? Nebo je to zbytečné?
- Loupáním se zbytečně zdržujeme a komplikujeme si jejich přípravu. Stačí je jednoduše umýt a odstranit pouze drobné nečistoty.
- Nezdá se, že by konzumace žampionů včetně slupek, měla mít vliv na jejich horší stravitelnost. Nicméně platí zásada, že houby jsou celkově hůře stravitelné a proto se nedoporučují ke konzumaci krátce před spaním, raději si je dopřejeme třeba k obědu.
- Loupání žampionů není ani hospodárné - proč je tedy loupat a zbytečně se zbavovat jejich částí.
Jak připravit brambory pečené s cibulí a žampiony
Loupat nebo neloupat žampiony?
Pokud nám přesto oloupané žampiony připadají jemnější a chutnější, můžeme samozřejmě v jejich loupání pokračovat. Každému může vyhovovat jiný způsob přípravy. V tom případě postupujeme od okraje ke středu kloboučku a pomůže nám ostrý nožík. Čerstvé houby se loupou poměrně snadno.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Komentáře