Zdravá „éčka“?
21. 5. 2013 Životní styl
Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.
Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.
Označení E se v potravinářství používá pro aditivní látky. Ty se do jídla a nápojů přidávají z mnoha praktických důvodů – vylepšení konzistence, zachování vzhledu, prodloužení trvanlivosti, posílení chuti a tak dále. Bez „éček“ by většina dnešních obchodů velice brzy zkrachovala, jelikož by jejich produkty neodpovídaly přísným normám a často by se zkazily ještě dříve, než by se dostaly ke spotřebiteli.
„éčka“ nemusejí označovat jen „chemikálie“
Rozhodně tak nemá smysl pranýřovat výrobce kompotu, že se v něm nalézá jedna látka s označením E. Pravděpodobně se jedná o nějaký stabilizátor či ještě spíše o barvivo. Pokud by vás zajímalo, co přesně konzumujete, stačí jen opsat daný kód do internetového vyhledávače a zjistíte, co přesně se ve vámi vybrané potravině nachází. Druhým pólem jsou například limonády, které obsahují šest různých barviv. V takovém případě už se dá opravdu pochybovat o nutnosti použití tolika aditiv.
Vzhledem k tomu, že je Česká republika součástí Evropské unie, používáme označení aditiv skládající se z písmene E a tří až čtyř číslic. Díky tomu budete mít přehled o složení potravin i v okolních státech.
Teď se podívejme hloub na pojem „aditiva“. Ač toto slovo zní trochu technicky, může označovat řadu zcela běžných látek, které konzumovali už vaši prarodiče. Jen tak namátkou E150 – karamel, E160a – karoten, E300 - vitamin C nebo E901 - přírodní včelí vosk.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na zdravé vánoční cukroví. Nebojte se netradičních surovin. Výsledek vás překvapí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Komentáře
22. 5. 2013 15:44
Problém je, že tieto látky sú PRIDÁVANÉ do potravín, kde sa prirodzene nevyskytujú. Prečo ? Prečo sú pridávané do potravín, kde nemajú čo robiť?!? Čo robí karamel v chlebe?!? Čo robí včelí vosk v lentilkách, chlebe, v syroch, dokonca káve?!? Skutočne si myslíte, že moja babička pila kávu s včelím voskom?!?
Alebo si myslíte, že ľudia sú takí naivní?!? Bohužiaľ, tento článok musím považovať za tendenčný a veľmi zavádzajúci.
21. 5. 2013 20:33