Jak na slané cukroví? Lahodné chlapské sůloví je tak snadné, že ho zvládnou upéct i muži
9. 12. 2020 Vaření
Na každé vánoční návštěvě jsou stoly obsypané několika druhy cukroví. Hospodyňky se pyšní nejrůznějšími variantami sladkých výrobků a neochutnat alespoň pár kousků je tak trochu urážka hostitelky a projev nedůvěry v její pekařské umění. Jenomže s každou další návštěvou se zvedá hladina cukru v krvi víc a víc, až spustí chuťové pohárky výstražný systém s jediným požadavkem: my chceme sůl! Slané cukroví zvané též sůloví potěší nejednoho návštěvníka.
Chlapské sůloví
Chlapské zaprvé proto, že ho zvládne upéct i váš drahý předtím, než za ním přijdou kamarádi na pánskou jízdu a vy půjdete na skleničku ke kamarádce. A zadruhé proto, že určitě potěší chlapy s potřebou zobat u pohádek něco jiného než vanilkové rohlíčky nebo linecké.
Co budeme potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 150 g tvrdého strouhaného sýru (gouda, ementál…)
- 180 g změklého tuku
- 110 ml smetany na šlehání
- půl lžičky soli
Postup: Smícháme dohromady vše ze seznamu a vypracujem těsto, které pak uložíme na cca hodinu do lednice. Těsto poté vyválíme. Pozor! Plát by měl být o něco tlustší než ten, na nějž jsme zvyklí u sladkého cukroví. Teď přicházejí na scénu oblíbená vykrajovátka. Tip: Pokud se ohledně vykrajování cítíte nejistě, zvolte jednoduché a oblé tvary.
V hrníčku si vyšleháme vajíčko a mašlovačkou jím potřeme sůloví naskládané na plechu na pečícím papíře. Pak na něj nasypeme sezamová semínka, uzenou nebo normální papriku, sůl, grilovací koření, další sýr, prostě cokoliv, co je našim chuťovým pohárkům sympatické. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a necháme v ní cukroví tak dlouho, dokud nedostane zlatavou barvu, což znamená asi 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Parmezánové pletánky
Další jednoduchý recept vyžadující jenom minimum zručnosti. Parmezán je mezi sýry takovým malým zázrakem. I přes svou lahodnou chuť je díky ušlechtilým bílkovinám velmi dobře stravitelný, přitom obsahuje 30 % tuku a snadno z něj získáte fosfor a vápník. V Itálii ho dokonce považují za druhou nejvhodnější surovinou pro kojence (tou první je samozřejmě mateřské mléko). Nicméně velmi záleží na tom, jak kvalitní parmezán zvolíte - jestli ho nakoupíte ve slevě v supermarketu, nečekejte plnohodnotnou sýrovou chuť.
Co budeme potřebovat?
- 125 ml olivového oleje
- 200 g listového těsta
- 80 g strouhaného parmazánu
- sůl
- stroužek česneku
Postup: Smícháme olej, sůl a česnek. Listové těsto rozválíme na asi 2 milimetry tenkou placku. Tu pak potřeme olejovou směsí s česnekem. Vykrojímee do těsta asi dva centimetry široké proužky a posypeme všechno parmezánem. Proužky zatočíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pozor! Jde o listové těsto, takže trochu nabyde, proto nedávejte pletánky moc blízko vedle sebe. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 8 minut, dokud pletánky nezezlátnou.
Mohlo by vás zajímat
Čedarové koláčky
Čedar je další sýrovou hvězdou. Ve Velké Británii si ho zamilovali už v roce 1170, kdy ho vyráběli z ovčího a kozího mléka. Pak se od těchto druhů upustilo a začal se vyrábět z mléka kravského. Chutá prý tak, jak má, jen pokud je zpracován z mléka od dvou krav z různých plemen. Platí, že čím zralejší, tím ořechovější má chuť. Neobyčejně snadno se rozpouští, proto často nalézá místo v receptech požadujících zapékání. Opět se vyplatí připlatit si za vyšší kvalitu.
Co budeme potřebovat?
- 220 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 170 g studeného másla
- nakrájeného na kostičky
- 225 g nastrouhaného vyzrálého čedaru
- 1 lzička pepře
- 3 lžíce studené vody
- ořechy na ozdobu dle chuti (vlašské, pekanové, kešu…)
Postup: Smícháme mouku a kypřící prášek a vytvoříme z nich hmotu podobnou drobence. Přisype,e pepř a sýr a proženeme směs kuchyňským robotem, ale ne tolik, aby se suroviny zcela smíchaly. Pak postupně přilíváme vodu, dokud se z těsta nestane pevná hmota. Tu pak lžící přendaváme na pečící papír na plechu a trochu “připlácneme” něčím rovným k plechu. Pak ozdobíme každý koláček ořechem. Tip: Pokud například pekanové ořechy osmahnete na suché pánvi se solí, chuť koláčků bude ještě lepší. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a koláčky v ní pečeme asi 12 minut.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
16 receptů na domácí slané pečivo: Upečte si rohlíky, kaiserky, bagety nebo dalamánky
V našem výběru najdete jen ověřené a spolehlivé recepty na slané pečivo. Můžete si podle nich upéct výborné a křupavé rohlíky, rohlíky hotové do… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 15 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 19 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Komentáře
19. 12. 2020 10:23