Této potraviny nevědomky sníte až kilogram týdně. Dejte si na ni ale pozor!
18. 12. 2020 Životní styl
Sója patří k nejdůležitějším světovým plodinám. Tato luštěnina je vysoce výživná, ale stále více se ukazuje, jak obrovský negativní vliv má na životní prostředí. A mnoho lidí si ani neuvědomuje, jak obrovské velké množství sóji denně konzumuje. Může nám to uškodit?
Co je sója a proč jí konzumujeme takové množství?
Sója je původně čínská plodina poprvé vypěstovaná před asi 5000 lety a rozšířila se ve výrobcích jako sójová omáčka a tofu po celé východní Asii. Ačkoliv je to pro rostliny nezvyklé, obsahuje plnohodnotné bílkoviny a všechny pro život zásadní aminokyseliny. To znamená, že není potřeba získávat bílkoviny z jiných potravin, pokud se sója kombinuje se správně vyváženou stravou, a proto je tak populární mezi vegetariány.
Mohlo by vás zajímat
Sója se ale rozšířila s revolucí ve zpracování potravin úplně všude, ať jenom jako ingredience, nebo plnohodnotné jídlo. Světový fond na ochranu přírody přišel se studií, že až 75 % sóji v našem jídelníčku přijímáme přes maso a mléčné výrobky, protože právě sója je jednou z hlavních složek krmiva chovných zvířat. Světový fond na ochranu přírody na základě toho odhadl, že každý člověk sní za rok kolem 61 kg sóji, což je cca 1 kg za týden.
Mohlo by vás zajímat
Jaký je se sójou problém?
Produkce této plodiny se za posledních 20 let více než zdvojnásobila. Jižní Amerika je jedním z největších producentů všudypřítomné luštěniny, a to se závratnou poloviční celosvětovou produkcí. Kvůli financím pramenícím z pěstování sóji se ničí obrovské množství přirozeného prostředí pro ohrožené druhy zvířat. A alarmující situace není pouze v Amazonii, ale i v brazilském Cerradu, kde žije až 5 % ze všech druhů zvířat na světě a Gran Chacu na paraguaysko-argentinské hranici. Podle OSN bude při současné produkci masa potřeba do roku 2028 vyhradit až o 7 milionů hektarů půdy pro pěstování sóji navíc. To je asi dvojnásobná rozloha Švýcarska jenom na to, aby byla nakrmena jateční zvířata.
Mohlo by vás zajímat
Další problém je, že Jižní Americe se při pěstování často užívá pesticidů a geneticky upravených semen a všechny tyto škodliviny se pak dostávají i do našeho organismu. Sója sama o sobě tělu také nepřináší jen pozitivní benefity. Obsahuje goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy, fytáty, které omezují využití vápníku, hořčíku a železa ze stravy v organismu. Některé studie naznačují, že fytoestrogeny, které v sóje rovněž najdeme, se mohou dokonce podílet na zvýšeném riziku vzniku rakoviny prsu.
Co sójové mléko, omáčky a vegetariánské burgery?
Drtivá většina sóji určené pro přímou konzumaci lidmi se ale pěstuje mimo kontroverzní jihoamerické země. Takže "maso", ze něhož je vyroben váš vegetariánský hamburger, bude pravděpodobně pocházet spíš z Číny, Indie či Evropy. Ani o takové sóje však nelze tvrdit, že je ekologicky úplně bez závad. Sója se často pěstuje jako monokultura, což znamená, že se na jedno pole sází neustále dokola. To ničí přirozenou rozmanitost a také půdu.
Mohlo by vás zajímat
Jakými změnami v jídelníčku lze přispět proti nadprodukci?
Kuřecí maso a vejce mají největší stopu po sóje ze všech potravin, za nimi následuje vepřové a losos. Hovězí maso a mléčné výrobky pocházející z Česka díky tomu, že krávy na mnohých farmách tráví alespoň nějaký čas na pastvě, neobsahují tak drastické množství sóji oproti jiným zemím. Při nakupování potravin ideálně dejte přednost výrobkům od lokálních farmářů, případně hledejte na výrobcích v supermarketech certifikované potraviny bez sóji.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začít s vegetariánstvím? 6 malých kroků pro vás, jeden velký pro záchranu planety
Jak vybrat kuchyňský dřez
Nebojte se vajec! 5 benefitů, které vám jejich každodenní konzumace přinese
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03